Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял

...
Рекордно нарастване на търсенето на злато се отчита по цял
Коментари Харесай

Българи инвестират от 100 лева до милиони в злато всеки месец ВИДЕО

Рекордно повишаване на търсенето на злато се регистрира по целия свят, като централните банки по света са нараснали покупките му, сочат данни на Световния съвет по златото. Анализаторите считат, че покупката на злато от регулаторите е достигнала 55-годишен връх. Търси ли се благородният метал и у нас – описваме във видеото на GlasNews.bg:
 

 
Красимир Наделчев е един от българите, които се тормози за спестяванията си и затова е решил всеки месец да заделя по дребна сума от заплатата си и да купува един грам капиталово злато.
 
„ Инвестирането в злато го виждам като някакъв тип непоклатимост пред останалите валути. Мисля, че вложението в злато е по-стабилно “, споделя пловдивчанинът.
Според него след може би 10 години ще има облага, само че главната причина, заради която в този момент влага, е да не си изгуби цената на парите си.
 
„ Инфлацията е главната причина “, добавя Красимир.  
 
Експертите настояват, че има хора, които могат да си разрешат да влагат сред 100 и 200 лв. месечно и такива, които влагат по няколко милиона всяка година.
 
„ По-големите вложители, когато приказваме за суми над 100 хиляди или над 1 милион лв., се интересуват от по-големи артикули над 3000 лв.. Едноунциеви монети, кюлчета на швейцарски рафинерии, ликвидни артикули, които са елементарно продаваеми в целия свят “, споделя дилърът на физическо капиталово злато Алвина Леви.  
 
За разлика от капиталовото злато, търсенето на златни украшения внезапно е намаляло, регистрират търговците от Златарската улица в Пловдив.
 
„ При нас работата от началото на коронавирус е 100% надолу. Направо покруса. 2020 беше безусловно изгубена година, 21-ва също, от предходната от април-май нещата се трансформираха “, споделя Красимир Митев, който е дълготраен търговец на златни бижута.
 
Според оценки търсенето на злато през 2022 година се е нараснало с 18%, което е най-високото равнище от 2011 година насам.
 
„ Тъй като чакаме криза в огромните стопански системи в международен мащаб, най-логичното нещо е цената на златото да продължи да пораства или най-малко да резервира тези си стойности “, проучва обстановката Алвина Леви.  
 
Годишните покупки на злато от централните банки за последните 12 месеца възлизат на 1136 тона, което е над два пъти повече от 2021 година.
Дали ще инвестирате спестяванията в злато, апартамент или различен по-добър метод, изборът е напълно ваш. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР