Рекордни горещини засягат отново Европа, а все повече екстремни метеорологични

...
Рекордни горещини засягат отново Европа, а все повече екстремни метеорологични
Коментари Харесай

Горещините убиват растежа. Твърде горещо за работа

Рекордни горещини засягат още веднъж Европа, а от ден на ден рискови метеорологични феномени раздрусват света. Изправена пред новия и все по-драматичен проблем с климата, самата международна стопанска система е в стресово положение, оповестява Българска телеграфна агенция.

Няма подозрение, че климатичните промени ще доведат до обилни катаклизми. Икономическите последици от това, което, както предизвестяват специалистите, може да се трансформира в нова епоха на рекордни горещини, ще бъдат огромни.

Промишленостите, от строителството, до производството, селското стопанство, превоза и застраховането - всички се приготвят за смяна в метода, по който вършат бизнес, защото поради климатичните промени дните с висока температура се трансформират по-скоро в рутина, в сравнение с в необичайност.

Експерти и анализатори подвигнаха паника за това, пред което ще се изправят идните генерации: рисково високите температури ще създадат същинска гражданска война в международната стопанска система.
Как рекордната жега трансформира стопанската система?
Учените са пределно ясни по отношение на обстоятелството, че рисковите метеорологични събития, в това число горещите талази, ще стават все  по-чести и интензивни.

Средните температури през юли в световен проект към този момент надвишиха с най-малко 1,1 на 100 прединдустриалните равнища и елементи от Съединени американски щати, Европа и Азия бяха напряко задушени от топлинни куполи (атмосферно събитие, състоящо се от маса от изсъхнал и парещ въздух, който се резервира за дълго време над дадена област, остава имобилен и основава купол, който поддържа топлота на повърхността на тази територия - бел.ред). Рекордни оптимални температури бяха регистрирани в разнообразни краища на света - от Китай до  Италия. Заради тази адска горещина пораждат голям брой проблеми – от горски пожари и суши до смъртни случаи, свързани с дехидратация и топлинен удар.

Бизнесмени и политици пресмятат цената, която ще бъде платена поради затворените компании и по-слабата продуктивност. Проучване, оповестено предходната година от учени от колежа
" Дартмут ", е открило, че горещите талази са коствали на световната стопанска система близо 16 трилиона $ за интервал от 21 години от 90-те години на предишния век.

Екстремните горещини " убиват растежа ни ", съобщи Кати Бауман МакЛеод, шеф на Центъра за резистентност на фондация " Адриен Аршт-Рокфелер " към Атлантическия съвет и " дърпат надолу стопанските системи ни (…) метрото не се движи, заведенията за хранене са принудени да затворят, защото за личния състав, работещ  в кухнята, е прекомерно горещо ".

От друга страна чиновниците имат " свещеното " право да бъдат предпазени на работното си място, с цел да не колабират по време на работа заради прекомерно високите температури, въпреки и това да е с цената на изгубени доходи. През идните десетилетия стопанските системи ще би трябвало да се приспособят към все по-екстремните температури и да смекчат рисковете и неудобствата, които те ще донесат със себе си, написа италианското издание " Трейдингвю ".
Твърде горещо за работа
Една от главните аргументи, заради които рисковата жега съставлява икономическа опасност е, че затруднява работния развой. Високите температури вървят ръка за ръка с ниска продуктивност.

Едно изследване на Международната организация на труда (МОТ) предвижда, че до 2030 година над  2 на 100 от общия брой работни часове годишно в целия свят ще бъдат изгубени или заради обстоятелството, че е прекомерно горещо или поради това, че чиновниците работят, само че с по-бавен ритъм.

Близо 200 милиона души в градовете са изложени на риск от несъразмерна горещина, като броят им може да нарасне осем пъти до 2050 година, съгласно Сахин Бойт, шеф за климатичната резистентност в С40 (глобална мрежа кметове на водещи международни градове, сложили си за цел да се борят с климатичните рецесии – бел.ред).

Работещите навън, най-много в секторите на селското стопанство и строителството, са изложени на най-голям риск от гибел, пострадвания и понижаване на продуктивността поради излагането на жегата, съгласно МОТ.

Между 1992 година и 2016 година 285 служащи в строителството в Съединени американски щати са умряли поради обусловени от жегата аргументи, като това е една трета от общия брой експерти, намерили гибелта си поради прекалено излагане на високи температури, показват от МОТ.

Тези, които работят на закрито, също са изложени на риск, предвид на това, че горещите талази стават все по-често събитие. Сред тях са 66 милиона души в текстилния бранш, които постоянно работят навътре в заводи и работилници без климатик.

След като канадската провинция Британска Колумбия претърпя опустошителна гореща вълна през 2021 година, обвързваните с жегата произшествия на работното място, изискващи обезщетение, са се нараснали със 180 на 100 по отношение на междинната стойност от предходните три години.

Влиянието на рисковата жега върху чиновниците се трансформира във въпрос на човешки права, съгласно Шуро Дасгупта, икономист в региона на екологията, работещ  в Италия. Той упорства за по-сериозни ограничения за  отбрана на работното място.

" Правото на здравословна и безвредна работна среда се нарушава и държавните управления би трябвало да се намесят ", съгласно специалиста.
Производствени браншове, изложени на най-голям риск при жега
Освен за въздействието на рисковата жега върху чиновниците им, индустриите са принудени да мислят и за " по-екзистенциални въпроси " - като да вземем за пример къде да разположат производството си и по какъв начин да работят.

Строителната индустрия е един от секторите, които може да се нуждаят от коренно преструктуриране, съобщи Дейзи Рис-Евънс от Института за покупки и доставяне " Чартърд " (Chartered).

Екстремните метеорологични условия въздействат освен на работата на строителните площадки, само че в реалност повреждат и употребяваните материали. Стоманата може да се изкриви при горещи условия, а работата с бетона е затруднена, защото той се втвърдява по-бързо, а това го прави по-податлив на напукване и визира здравината и издръжливостта му.

Всичко това води до спомагателни разноски за бранша, твърди Рис-Евънс. Компаниите, които би трябвало да пренаредят материалите, постоянно се оказват в борба с други компании, купуващи артикули и това води до скок на цените.

Междувременно водните запаси също са подложени на напън при интервал на доста високи температури, което е голям проблем за промишления бранш, нуждаещ се от вода за изстудяване и превоз.

След това идва рискът за инфраструктурата, като топлинният стрес редуцира живота й, съгласно Дейвид Карлин от Финансовата самодейност към Програмата за запазване на околната среда на Организация на обединените нации. Това се отнася за всичко – от жп релси до пътища и летища.

В бранша на селското стопанство рисковата жега може да докара до спад на реколтата, съпроводен с покачване на цените и хранителна неустановеност. Съединени американски щати да вземем за пример губят доходи на стойност към 720 милиона $ от най-важната си просвета - царевицата поради несъразмерните жеги, съгласно отчет на " Аршт-Рокфелер ". Тези загуби ще доближат 1,7 милиарда $ до 2030 година

Загубите за застрахователните компании от обвързваните с жегите естествени произшествия или вреди върху парцели от горски пожари са били на стойност 46,4 милиарда $ през петте години до 2022 година по отношение на 29,4 милиарда $ през предходните пет години, съгласно данните на швейцарската презастрахователна компания " Суис Ре " (Swiss Re).
Икономическата борба на бъдещето е приспособяването към високите температури
След няколко генерации хората ще би трябвало да намерят нови способи за пригаждане към изменящата се околна среда на фона на покачващите се температури.

И защото явно климатът се трансформира трагично, световната  стопанска система би трябвало да откри ефикасни и далновидни решения, с цел да остане продуктивна.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР