Рекорден сезон 2018/2019 за Народния театър „Иван Вазов”. За 170-ата

...
Рекорден сезон 2018/2019 за Народния театър „Иван Вазов”. За 170-ата
Коментари Харесай

Свежата струя надува платната на "Флагмана на Мелпомена"

Рекорден сезон 2018/2019 за Народния спектакъл „ Иван Вазов”. За 170-ата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература се готви план „ Необозримостта Вазов”. Ще забележим на сцена „ Нова земя” и модерни български пиеси. Отговори на въпроси особено за организация Блиц.бг. Билетите за новия сезон са към този момент в продажба
След като Народният спектакъл „ Иван Вазов” излезе навън на красивия площад пред още по-красивата си постройка, с цел да зарадва цялостни трибуни аудитория с обичани пиеси, той още веднъж подвигна завесата вътре. „ Завесата повдигна” персонално.... шефът на първия ни спектакъл Мариус Донкин. Но не за следващия прекрасен театър, а с цел да излезе на авансцената сезонът 2018/2019 и с цел да надникнем зад кулисите в акцентите на идния нов сезон.

Веднага би трябвало да кажем, че сезон 2018/2019 е в действителност рекорден за „ флагмана на Мелпомена” у нас. На трите му подиуми – Голяма сцена, Камерна и тази на ІV етаж, на името на незабравимия Апостол Карамитев, са изиграни общо 600 представления , привлекли над 150 000 фенове , а разнообразният жанрово репертоар на театъра с цели 57 заглавия е повече от богат.

Тези на пръв взор сухи цифри обрисуват непрекъсната възходяща последователност и една наклонност през трите сезона, откогато (през септември 2016 година ) зад кормилото на този „ храм на Мелпомена” застана обичаният артист Мариус Донкин. Той в действителност внесе не пресен лъх, а мощна свежа бликам в малко високомерния и закостенял до тогава спектакъл.

Директорът на театъра, артистът Мариус Донкин, Снимка: Божидар Марков

„ Оше по-важно от тези количествени индикатори – посочи Мариус Донкин –е качеството, които ние даваме. От тези 57 спектакъла 12 заглавия (съответно пет, четири и три на обособените ни сцени) имат към този момент над 100, а някои и над 300 представления. Това за значително преситената с просвета столична аудитория значи единствено едно – качество!

За това приказват и 26-те номинации за главните театрални награди у нас – „ Икар” и „ Аскеер”, от които заслужихме 11 статуетки. Така да вземем за пример, режисьорът Иван Панталеев сграбчи наградите и в двата състезанието.”

При всички тези свои триумфи Народният спектакъл „ Иван Вазов” страда от досегашния модел на финансиране. От години той е с най-ниската ставка на субсидиране въз основата на продаден билет. Не е ли редно (това е мое мнение) да се регистрира и фактора „ качество”? Трите най-големи национални културни института – Народният, Софийска опера и балет, Софийска филхармония следва да получават предпочитано бюджетно финансиране, като съществени лица на родната ни просвета. Поне по този начин е в Германия, Дания, Австрия – страни, които познавам добре.

Така или другояче, Народният спектакъл и „ в бъдещето мрачно той гледаше ясно”, както написа националният стихотворец и негов патрон Иван Вазов . Именно на 170-годишнината от неговото рождение е отдадена съвсем цялата втора половина на сезона 2019/2020 година Още повече, че на идната 2021-а се навършват и 100 години от неговата кончина.

Ръководният екип на Народния спектакъл „ открехва завесата” за проектите си през новия сезон 2019/2020, Снимка: Божидар Марков
В отговор на мой въпрос за организация Блиц. Бг какво по-точно ще съставлява планът под забавното название „ Необозримостта Вазов ” на Народния спектакъл, с какви прояви ще уважи той Патриарха на българската литература, драматургът на театъра Мирела Иванова , някогашен дълготраен (почти две десетилетия) основен организатор на къщата –музей „ Иван Вазов”, разясни: „ Стожер” на плана е драматизацията на неговия разказ „ Нова земя”.

Над 30 пъти е игран Вазов на тази сцена, само че се оказа, че „ Нова земя” в никакъв случай до момента не е била поставяна, а това е една извънредно трагична и настояща и през днешния ден творба. Още през 1990 година известният немски българист ( б.а .- може би най-големият в Европа ) и преводач на българска и съветска литература на немски Норберт Рандоу искаше да издаде „ Нова земя” в Германия, с цел да схванат немците,каква е тази нова България, която се появи на картата на Обединена Европа, само че не съумя.

Освен слагането на сцена на „ Нова земя”, ще организираме и четения тук на по-малко известни Вазови произведения. Ще създадем и две огромни изложения, отдадени на великия стихотворец и публицист: с оригинали във фоайето на театъра и с копия в Градската градина.”

„ Флагманът на Мелпомена” учредява на името на своя патрон и национална премия за нравствен принос , която ще бъде единствено една и ще се присъжда всяка година. От името на управлението на Народния шефът Мариус Донкин е предложил на Българска национална телевизия и БНР да излъчват всеки ден по пет минути четене на произведения на великия сопотчанин. На самия ден на неговото рождение – 9 юли , в границите на „ Театър пред театъра” ще бъде играна навън под софийското небе точно „ Нова земя”.

Сцена от пиесата „ Лисичета” от Лилиан Хелман, Снимка: Божидар Марков
В тази връзка попитах за организация Блиц.бг драматурга Юрий Дачев (той е някогашен наш сътрудник – журналист) за неговата работа върху драматизацията на „ Нова земя” и до каква степен ще бъде застъпена актуалната българска драматургия през новия сезон 2019/2020 година „ Нова земя” е заглавие с трагична история – показа Юрий Дачев .- В него Вазов излива доста болежка и страдалчество след еуфорията, претърпяна от Освобождението на България. Има доста обстоятелства и страсти, сходни със обстановката у нас след измененията през 1989 г. и времето на прехода.

Водещата нишка на този емблематичен разказ е въпреки всичко любовта към Отечеството, само че по никакъв начин не е лесна неговата драматизация. Що се отнася до нови български драматургични произведения, то Народният спектакъл има портфейл с такива, има към този момент струпване. Имаме нови текстове – дебютни за създателите, въпреки и на някои известни към този момент имена, които обаче за първи път се изявяват и като драматурзи. Ще изберем някои от тях.”

Дори старта на новия сезон ще даде на Камерна сцена на 26, 27 и 28 септември т.г. новата пиеса „ Колкото – толкоз ” от Недялко Йорданов , сложена от самия изтъкнат наш стихотворец и драматург.

През декември на сцена „ Апостол Карамитев” пък ще гледаме премиерата на „ Плач на ангел” от различен огромен наш стихотворец Стефан Цанев . Голямата сцена ще открие своя сезон пък на 28 септември с „ Хубава риба” от Марк Рейлънс и Люис Дженкинс – театър, режисиран от обичания артист от сцената и екрана Ивайло Христов , който от ден на ден се изявява и като учител в НАТФИЗ и режисьор.

През новия сезон ще бъдат маркирани и други паметни годишнини : вековният празник от рождението на високоерудирания режисьор- естет Кръстьо Мирски , 140-ата годишнина на „ бащата” на Народния спектакъл Николай Осипович Масалитинов , 85 години от рождението и 10 години от гибелта на режисьора и учител – влъхва Крикор (Коко) Азарян .

Иначе сезон 2019/2020 година ще стартира с турне във Франция на спектакъла „ Моята скъпа лейди” от Израел Хоровиц . Наш посетител пък ще бъде Националният спектакъл на Република Хърватия.

Аня Пенчева и Кирил Ефревом в „ Актрисата” от Питър Куилтър, фотография: Божидар Марков
Тази аудиенция ще върнем в Загреб на 24 май 2020 г . тъкмо по времето, когато Хърватия ще бъде ръководител на Съвета на Европейския съюз. Най- евентуално, както разкри Мариус Донкин , там трупата на Народния спектакъл ще показа „ Орфей ”, доста забавен театър – обръщение за обич, хубост и изкуство на Балканския полуостров. „ Орфей” е авторски театър на световноизвестния словенски режисьор Йерней Лоренци , който той ще приготви в София. Лоренци нормално не работи по съответен текст, а прави своите произведения въз основа на легенди, митове, саги. Така ще бъде и в този момент с „ Орфей”.

И най-после още една вест „ из откъм гърба кулисите”. Новият сезон ще донесе най-вероятно и още една, четвърта сцена на Народния . Тя ще бъде в постройката на ателиетата на театъра – на столичната ул. „ Св.св. Кирил и Методий”. Предвижда се това пространство с към 50 места да бъде за различен спектакъл , а началото му да сложи „ Антихрист” на Емилиян Станев – една от най-силните произведения в българската литература. Наистина свежата бликам в „ храма на Мелпомена” продължава да нахлува!

Борислав КОСТУРКОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР