Рекорден брой доброволци се включиха в най-мащабната инициатива за почистване

...
Рекорден брой доброволци се включиха в най-мащабната инициатива за почистване
Коментари Харесай

„Да изчистим България заедно”: Над 400 хил. души изчистиха 3300 тона боклук

Рекорден брой доброволци се включиха в най-мащабната самодейност за разчистване „ Да почистим България заедно”. Участие са взели 410 537 души , като в този брой не се включват хората, които чистиха без да се причислят в авансово проведени групи. Те са почистили общо 3370 тона боклуци.

Това са данни към 17:30 ч ., като окончателните цифри ще стана ясни на следващия ден, защото към момента се извозват събраните боклуци, разясняват от Министерството на околната среда и водите.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-активни области във връзка с броя на доброволците бяха Бургас с 27 352 души , Русе с 24 708 души и Враца с 14 266 души .

Към 17:30 ч. доброволци са почистили 4983 места . Според данните от интерактивната карта на daizchistim.bg с изключение на в акции за разчистване, доброволците от цялата страна се включиха и с облагородяване.

Снимка: btvnovinite.bg

359 са били акциите за разчистване и облагородяване в паркове и градинки. 117 са били на детски площадки и в детски градини. 27 на спортни площадки, 31 в гористи и планински местности, 47 акции включват чешми, а 53 са в региона на учебни заведения.

Снимка: btvnovinite.bg

Доброволците от цялата страна са засадили 5415 дървета .

С това „ Да почистим България заедно” надгражда всички предишни издания на самодейността.

От старта на самодейността „ Да почистим България заедно” е получила поддръжката на над 2 млн. доброволци. Изчистени са общо 90 хиляди тона боклуци, което се равнява на 200 изцяло заредени самолета „ Боинг 747”. Събраният от доброволците отпадък икономисва 24 години работа на институциите. От картата на България пък са изчезнали над 13 700 нерегламентирани сметища и нечисти зони.
Гуми, цялостен мотопед и детски играчки – единствено част от находките на „ Да почистим България дружно ” Изпращайте ни вашите сигнали в рубриката "Аз, репортерът "
Екипът на bTV се включи персонално и наблюдава почистващите акции от най-високите върхове до най-дълбоките ни води.

3500 доброволци се включиха в почистването на Плевен , като една от най-големите акции в страната е на язовир Тотлебенов вал в парк Кайлъка. Доброволци откриха доста пластмасови боклуци, опаковки от храни, хартии, както и изхвърлени облекла. Освен с разчистване, доброволците засадиха и няколко дървета в парка. Досега в Плевен са почистени 30 места и две нерегламентирани сметища.

Водещият на bTV Иван Боянов се включи в акцията по разчистване на Юндола . Красивата област се намира сред Родопите и Рила и е обичано място на туристи и спортисти, които се приготвят в региона. Сред участниците бяха и мотоклуб „ Бабачите”, които вземат участие за повторно. Те използваха моторите си, с цел да събират отпадъци от мъчно налични елементи в планините и горите.
Нено Димов за „ Да почистим България дружно ”: Култивира просвета, замърсяваме по-малко Екоминистърът се включи в чистенето в Пловдив
Морското дъно и Черноморското крайбрежие бяха почистени от водолази и сърфисти. От водите на пристанището във Варна бяха извадени десетки остарели гуми от коли и камиони. Сърфисти почистиха плажа на Камчия и за три часа събраха голяма купчина пластмаса, фасове и даже железни варели.

Пристанището на Созопол за поредна година беше почистено от водолази. Там от водата извадиха плажен чадър, мотопед, автомобилни гуми, рискови железа и два велосипеда. Водолазите се натъкнаха и на исторически находки – амфори, останали скрити под боклуците.

Шофьорският плаж на Алепу също стана по-чист, откакто доброволци отстраниха купища строителни боклуци.

В Благоевград учители, родители и възпитаници чистиха дружно.

Десетки запалянковци се включиха и в Монтана , с цел да създадат по-чисти някои от емблематичните за региона местности. Най-много доброволци чистиха региона към античната цитадела. Те обходиха близо три километра край нея и събраха голямо количество боклуци. В акцията се включиха съвсем 50 души, множеството от които дружно с децата си.

Язовир „ Тича” стана по-чист през днешния ден, с помощта на осем лодки с екозащитници и чиновници на екоинспекция.

Край Панчарево се събраха доброволци, които облагородиха и почистиха покрайнините. Бяха почистени и водите край едно от известните места за къмпингуване.

Десетки доброволци почистиха местността „ Плажа” на Витоша . Там се включиха и огромна част от обичаните лица на bTV. Актрисата Катерина Евро, шефът на „ Новини, настоящи излъчвания и спорт” в bTV Венелин Петков и водещият на „ Тази сутрин” Антон Хекимян запретнаха ръкави и почистиха мястото за пикник.

Още доброволци от bTV дружно с други компании боядисаха мостове на Витоша, в това число на „ Витошко лале”, „ Златните мостове” и Алеко.

Доброволци обходиха поляните и дерето на реката в Южния парк в столицата. 900 души пък чистиха и облагородяваха зоологическата градина в София, която не е ремонтирана от 50 години.

Заедно с доброволците от цялата страна към акцията се включиха и доста обичани лица от екрана и шоубизнеса.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР