Рекорден брой депозити за над милион лева у нас и

...
Рекорден брой депозити за над милион лева у нас и
Коментари Харесай

Рекорден брой депозити и повече милионери, а същевременно - ръст на големите кредити

Рекорден брой депозити за над милион лв. у нас и растеж и на огромните заеми при семействата за последната година. Това демонстрират данните на Българската национална банка.

Кредитите в лв. ще се повишават, само че с малко

С до 60% са се нараснали заемите на физическите лица за над 250 000 лв.. Още по-голям е скокът при заемите над 500 000 лв.. Към март тази година са взети над 1200 заема сред 500 000 и 1 милион лв.. Банките са отпуснали над 9300 заема на стойност сред 250 и 500 000.  Най-много обаче са задълженията на българите сред 100 и 250 000 лв..

Вижте прогнозата на кредитния съветник Тихомир Тошев

При депозитите на семейства и бизнесмените също се следи растеж. 1277 са българите у нас, които имат в банки над 1 милион лв.. Миналата година броят на милионерите е бил 1202. Ръстът се дължи частично и на повишаването на пазара на парцелите с над 10% от предходната година, регистрират търговци.

„ В момента за едно общоприетоо домакинство, което желае да има личен дом с естествени размери, с огромна дневна и кухня, с две или три спални мисля, че един заем от 400 000 лева или 200 000 евро е изцяло естествен “, споделя Петър Сотиров, шеф продажби на недвижими парцели.

Увеличават се наложителните минимални запаси, които банките поддържат

Въпреки това обаче данните за началото на тримесечието сочат спад при покупко-продажбите с парцели. Увеличението в броя на депозитите пък съгласно финансисти се дължи на изчакване от страна на купувачите цените да паднат.

„ Това значи, че може би хората, които купуват и влагат в парцели сега вършат покупко-продажби с тях по-активно, имайки поради това, че се чака съответен спад на този пазар “, показва финансовият анализатор Десислава Николова.

Ето и какъв брой са те

Според икономисти броят на милионерите у нас не се е нараснал фрапантно. Причината депозитите над милион да са повече се дължи на резултати, свързани с инфлацията и с повишението на лихвените проценти.

„ Вие сте имали 1 милион лв., внезапно се оказва, че би трябвало да плащате на банката, с цел да си държите парите там, и с цел да избегнете това нещо сте ги разделили в разнообразни банки. След това с повишението на лихвените проценти през последните месеци се оказва, че това към този момент не важи и може да си ги съберете назад в една сметка “, споделя икономистът Стоян Панчев.

Общото световно благосъстояние е повишено със 7,4%

Експертите чакат, че поради повишението на лихвите ще има спад в кредитната интензивност.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР