Регламентът установява задължения за ИИ въз основа на потенциалните рискове

...
Регламентът установява задължения за ИИ въз основа на потенциалните рискове
Коментари Харесай

Европарламентът прие първия в света закон, който да ни пази от изкуствения интелект

Регламентът открива отговорности за ИИ въз основа на евентуалните опасности и степента на влияние.

Новите правила не разрешават някои приложения с ИИ, които заплашват правата на жителите, в това число системи за биометрична категоризация, учредени на чувствителни характерности, както и нецеленасочено добиване на лицеви изображения от интернет или от записи от видеонаблюдение за основаване на бази данни за различаване на лица.

" Ще бъдат неразрешени също системите за различаване на страсти на работното място и в учебните заведения, за обществено оценяване, прогнозиране на закононарушение (въз основа на профилиране или оценка на техните характеристики), както и ИИ, който манипулира човешкото държание или употребява уязвимостта на хората ", означават още от Екологичен потенциал.

" Използването на системи за биометрична идентификация от правоприлагащите органи е неразрешено по принцип, с изключение на в изчерпателно изброени и в детайли избрани обстановки " , се показва още в прессъобщението.

Системи за биометрична идентификация в действително време може да се употребяват, единствено в случай че са спазени строги гаранции, да вземем за пример потреблението на такива системи е лимитирано във времето и географския обсег и предстои на особено авансово правосъдно или административно позволение, прецизират от Екологичен потенциал. Те могат да се употребяват, да вземем за пример, за целеустремено търсене на изчезнало лице или попречване на терористично нахлуване. На национално ниво ще бъдат основани регулаторни лаборатории и ще се организират изпитвания в действителни условия, които би трябвало да бъдат налични за дребните и междинни предприятия и започващите предприятия, с цел да се създаде и образова реформаторски ИИ преди стартирането му на пазара, гласи още признатото законодателство, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Най-после имаме първия в света обвързващ закон за изкуствения разсъдък - за понижаване на рисковете, основаване на благоприятни условия, битка с дискриминирането и обезпечаване на бистрота ", сподели по време на пленарния спор във вторник съдокладчикът на комисията на Екологичен потенциал по вътрешния пазар Брандо Бенифей.

Регламентът ще мине през дефинитивна инспекция и се чака да бъде дефинитивно признат преди края на законодателния мандат (чрез така наречен процедура на поправка). Законодателството също би трябвало да бъде публично признато и от Съвета, прецизират от Екологичен потенциал.

Регламентът ще влезе в действие двадесет дни след публикуването му в Официален вестник и ще бъде изцяло използван 24 месеца след влизането му в действие, като се изключи: възбраните за непозволени практики, които стартират да се ползват шест месеца след датата на влизане в действие, кодексите за положителни практики (девет месеца след влизането в сила), разпоредбите за ИИ с общо предопределение, в това число ръководство (12 месеца след влизането в сила), както и отговорностите за високорискови системи (36 месеца).

По-рано през днешния ден евродепутатите Ева Майдел (ЕНП/ГЕРБ) и Петър Витанов (Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП) разясниха пред български публицисти в Страсбург готвеното европейско законодателство за ИИ. Мнението им беше, че Европа ще успее да отбрани правата на жителите и демократичните правила при потреблението на ИИ, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР