Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158. Това съобщи

...
Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158. Това съобщи
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев огласи скандални грешки на болници, довели до плъзването на морбили

Регистрираните досега случаи на морбили са 1158. Това заяви пред Българска национална телевизия доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

„ Може да кажем обаче, че епидемията съществено затихва. В Област Бургас, където тя стартира февруари месец, към този момент нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик “, уточни той.

„ Проблемът сега е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 заболели, това са основно деца в пред имунизационна възраст.

Когато епидемията се популяризира от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обгръща застрашените групи, които боледуват “, безапелационен е проф. Кантарджиев.

По думите му, никога не трябва да се позволява да се написа в регистрите, че дете е имунизирано без да му е сложена ваксина, защото това е най-голямата неточност.

„ Деца с морбили бяха вкарани дружно с бебета в детското поделение. Болници позволиха огромни неточности - не ревизираха кръвта на личния състав и по този начин болестта се популяризира “, уточни още специалистът.

„ Ако не унищожаваме морбили до февруари месец, влизаме в групите на страните, които имат вътрешно разпространяване на морбили “, сподели проф. Кантарджиев.

Междувременно изключителни имунизации против морбили се правят в Пловдив и региона. До началото на октомври би трябвало да бъдат обхванати децата от уязвими групи на възраст от 13 месеца до 8 години.

Спешните ограничения са разпоредени от здравното министерство и в други градове. Целта е да не се допусне в допълнение разпространяване на заболяването на територията на страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР