Регистърът на фалшивите новини на БСП, който ГЕРБ се заканиха

...
Регистърът на фалшивите новини на БСП, който ГЕРБ се заканиха
Коментари Харесай

Регистърът на ГЕРБ за "фалшивите новини на БСП" е готов

Регистърът на " подправените вести на Българска социалистическа партия ", който ГЕРБ се заканиха да създадат след конгреса на Българска социалистическа партия към този момент действа. Той съставлява страница във фейсбук, която е наречена " FAKE News -регистър на подправените вести ". Към 17 часа на 30 октомври в страничката имаше десетина изявления, които съставляват линкове към вести за изказвания на политици от Българска социалистическа партия и къс коментар описващ, за какво това е подправена вест. Твърденията или по-скоро намеците на Българска социалистическа партия депутата Таско Ерменков, че шефът на Националната разследваща работа Драгомир Димитров е втори братовчед на премиера Бойко Борисов са коментирани по този начин: " FAKE NEWS: Ахмакът Таско със сензационни разкрития за втори братовчеди, шурулинки и лелинчовци. И ние не споделяме че Таско е безумен, само че го провокираме да отхвърли. Лъжа! "

Не е някаква свръх самодейност, сподели депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Той изясни, че страницата ще бъде дописвана, в случай че някой се сети нещо и в случай че от Българска социалистическа партия кажат нещо, което може да бъде квалифицирано, като неистина. Биков счита, че мъчно може да се направи работещ закон против подправените вести, които в всеобщия случай са анонимни, за разлика от изказванията на деятели на Българска социалистическа партия. Биков счита, че службите би трябвало да се занимават със уеб страниците с " fake news ", които се употребяват за агитация.

 Тома Биков
© Анелия Николова

Тома Биков

Европейската работа за външна активност сътвори малко звено против солидната съветска агитация, ориентирана по едно и също време към вътрешната и интернационалната аудитория. Службата откри случаи на съветска агитация в няколко български издания, измежду които са околните до депутата Делян Пеевски ПИК и " Блиц ". Попадането на материали от тези издания не значи, че те са свързани с Кремъл или че съзнателно целят да дезинформират, а че подкрепят разпространението на погрешна информация. Освен " Блиц " и ПИК в базата данни попадат материали на cross.bg, bultimes.com, bradva.bg, " 19 минути ", " Партия КОЙ ", и Newsfront.

Фалшивите вести бяха тематика и на партията " Воля ", които даже се заканиха напролет да напишат специфичен закон, само че подобен към момента няма импортиран в деловодството на Народното събрание.

Българският еврокомисар с сектор цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел беше питана какво ще направи в битката с fake news по време на чуването си в Европарламента.

Папа Франциск също счита, че с подправените вести и ги разгласи за тематиката на идващия Световен ден на връзките през 2018 година

На тематиката се обърна огромно внимание след президентските избори на Съединени американски щати и избирането на Доналд Тръмп. През последните три месеца преди президентските избори на 8 ноември шерването и коментирането на лъжливо наличие в обществената мрежа надвиши потребителската интензивност във връзка с споделяните от обичайни медии вести, показва разбор на уеб страницата " Бъзфийд ".

Тази седмица юристи на " Facebook ", " Google " и " Туитър " ще се изправят пред Конгреса, с цел да свидетелстват в следствията за съветската интервенция в изборите в Съединени американски щати предходната година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР