Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пловдив /РСУО/ гласува

...
Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Пловдив /РСУО/ гласува
Коментари Харесай

Увеличава се таксата за фирми извън регионалната система за управление на отпадъците в Пловдив


Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците – Пловдив /РСУО/ гласоподава повишение на таксата за компании отвън районната система за ръководство на отпадъците. Решението бе признато единомислещо на извършено съвещание през днешния ден.

На Депото за неопасни боклуци в с. Шишманци се депонират единствено 30 % от отпадъците постъпили на вход. Заради това таксата нараства единствено с 30 %, а точно – цената на звук битови боклуци от индустриална активност за 2022 година става 112, 78 лева./т., а за биоразградим боклук – 71, 04 лева./т.

За компаниите, които депонират отпадъците си на сметището в с. Цалапица, се планува 100 % от нарастването на отчисленията като по този начин таксата за звук битови боклуци от индустриална активност се покачва от 134, 18 лева./т. за 2021 година на 147, 18 лева./т. за 2022 година

На срещата беше взето решение и за прекратяване на депонирането на обемни, хранителни и зелени боклуци на Регионалното хранилище за неопасни боклуци в с. Цалапица, поради положението на инсталацията. Зам.-кметът по екология Анести Тимчев прикани общините за строги ограничения, свързани с понижаване натиска върху депото за твърди битови боклуци в с. Цалапица. Той напомни, че там са инсталирани камери за видеонаблюдение – на входа, на изхода и на товаро-разтоварната площадка за премахване на нередностите, вярно сметосъбиране и обработка на отпадъците.

Тимчев изиска нова среща в идващите 30 дни с представителите на общините-членове на РСУО по отношение на основаване на единна организация за събиране, превоз и обработка на зелените боклуци. В същия интервал ще бъде неразрешено и приемането на обемни боклуци като домакинска техника, мебели и други на сметището в с. Цалапица. Общините ще основат своя организация за тяхното събиране, култивиране и довеждане до тип за Регионалното хранилище за неопасни боклуци.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР