Регионалното министерство за втори път удължи срока за кандидатстване по

...
Регионалното министерство за втори път удължи срока за кандидатстване по
Коментари Харесай

МРРБ отново удължи срока на втората програма за саниране

Регионалното министерство за повторно удължи периода за кандидатстване по програмата за саниране с 20% самоучастие. Това на процедура е вторият стадий от програмата, която обаче не се радва на необикновен интерес поради условието притежателите на жилища да покрият част от разноските.

Първият период бе до 16 януари, само че претендентите бяха едвам 50-ина и бе отсрочен до 29 февруари. Новият краен период за кандидатстване по програмата е 28 март, като изискванията по нея не се трансформират, акцентират от отрасловото ведомство.

Така се дава опция сдружения на притежатели, които по разнообразни аргументи, в това число административни, не са съумели да аплайват за финансиране досега, да го създадат “, гласи повода, изтъкната от Министерство на регионалното развитие.

Интересът към втория стадий от програмата бе. На фона на общия бюджет по Плана за възобновяване от 282 млн. лева и нужното към него съфинансиране от към 70 млн. лева подадените планове тогава бяха за едвам към 20 млн. лева В идващите две седмици до края на месеца въпреки всичко се наблюдава активизиране – информация в ИСУН демонстрира, че към 29 февруари броят на плановете е повишен до 290, на стойност 145 млн. лева

Ситуацията бе надалеч по-различна при първия стадий на програмата, когато се осигуряваше 100-процентов грант. Подадените заявление бяха на обща стойност съвсем 4 милиарда лева, а общият обезпечен бюджет бе малко над 1.1 милиарда лева Именно поради това се стигна до напрежение и неодобрение, откакто бе оповестено финалното класиране и доста притежатели го оспориха.

Междувременно от Министерство на регионалното развитие алармираха, че, тъй че да не би трябвало да обезпечат парите вкупом първоначално. По оценки на ведомството всяко домакинство ще заплати към 5100 лева за съфинансирането.

Кандидатите при втория стадий на програмата са на първо място по-малки здания – до 1000 квадратни метра, където постигането на единодушие сред живущите е по-лесно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР