Регионалният трафик на влакове във Франция беше намален наполовина във

...
Регионалният трафик на влакове във Франция беше намален наполовина във
Коментари Харесай

Стачката във Франция се разраства, засегнати са вече част от влаковете и училищата

Регионалният трафик на влакове във Франция беше понижен на половина във вторник поради свиканата от няколко профсюъза национална стачка. Синдикатите се пробват да извлекат дял от недоволството против най-високата от десетилетия инфлация, оповестява Reuters. Профсъюзите се стремят да разширят към други браншове продължаващите към този момент седмици митинги в петролните рафинерии. Засега малко под 10% от гимназиалните учители са стачкували, като броят им е още по-малък в началните учебни заведения, демонстрират данни на министерството на образованието. На апела за стачка най-силна беше реакцията в професионалните учебни заведения, където преподавателите се опълчват на плануваните промени. Що се отнася до превоза, Eurostar заяви, че анулира някои влакове сред Лондон и Париж поради стачката. Френският държавен железопътен оператор SNCF заяви, че трафикът по районните връзки е намалял с 50%, само че няма огромни спирания на националните линии.

Профсъюзите също по този начин недоволстват от решението на държавното управление да върне наложително някои служащи в рафинерията, което се счита за нарушение на правото на прекъсване на работа. Социологическо изследване за BFM TV обаче демонстрира, че единствено 39 % от обществото поддържа апела за национална стачка във вторник. 49 % се опълчват на това, както и нараства броят на французите, които недоволстват от митингите в петролните рафинерии. Стачката на служащите в рафинерията се трансформира в едно от най-тежките провокации пред президента Еманюел Макрон след преизбирането му през май. Правителственият представител Оливие Веран сподели, че условието за още личен състав в рафинериите може да бъде издадено през днешния ден, защото опашките по бензиностанциите порастват. „ Блокиране на рафинерии, когато сме постигнали съглашение за заплатите, това не е естествена обстановка “, сподели Веран пред France 2 TV.  С повишаването на напрежението във втората по величина стопанска система в еврозоната, стачките се разпространиха и в други елементи на енергийния бранш. Представител на синдиката FNME-CGT сподели във вторник, че стачките засягат работата в атомните електроцентрали, в това число в завода в Пенли.

Протестите се организират, до момента в който държавното управление е готово да одобри бюджета за 2023 година, като употребява специфични конституционни пълномощия, които биха му разрешили да заобиколи гласуването в Народното събрание, сподели министър председателят Елизабет Борн в неделя. Хиляди хора излязоха по улиците на Париж в почивния ден, с цел да стачкуват против скока на цените. Лидерът на лявата партия „ Непреклонена Франция “ Жан-Люк Меланшон демонстира дружно с тазгодишната носителка на Нобелова премия за литература Ани Ерно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР