Мали и Буркина Фасо заплашват с война заради планове за военна намеса в Нигер

...
Регионалният орган на Западна Африка - известен като ECOWAS -
Коментари Харесай

Регионалният орган на Западна Африка - известен като ECOWAS - заплаши да използва сила, ако лидерите на преврата в Нигер не възстановят президента до уикенда.

Но Мали и Буркина Фасо, управлявани от военни правителства, предупредиха в съвместно изявление, че ще разглеждат всяка пряка намеса в Нигер като „обявяване на война“ срещу тях.

Двете страни - които и двамата са отстранени от ECOWAS - също осъдиха икономическите санкции на регионалния орган срещу Нигер като "незаконни, нелегитимни и нехуманни" и отказаха да ги приложат.

ECOWAS спря всички търговски и финансови транзакции между своя член щати и Нигер, както и замразяване на нигерски активи, държани в регионални централни банки, след военния преврат.

Може ли Нигер да се присъедини към Русия?

Нигер - вече една от най-бедните страни в света - също се сблъска със съкращения на чуждестранната помощ от западните нации след военното превземане.

Мали и Буркина Фасо претърпяха два преврата от 2020 г. насам и са понастоящем отстранен от ECOWAS.

Регионалният орган също наложи санкции срещу двете управляващи хунти, но никога не е заплашвал да използва сила срещу тях.

Гвинея, друга държава под военно управление от 2021, също сподели подкрепата си за хунтата в Нигер и призова ECOWAS „да се вразуми“.

„Мерките за санкции, препоръчани от ECOWAS, включително военна намеса, са опция, която не би била решение за настоящият проблем, но би довело до човешка катастрофа, чиито последици могат да се разпрострат отвъд границите на Нигер“, каза Ибрахима Сори Бангура, генерал на бригадата в изявление на управляващата партия.

Той добави, че Гвинея няма прилагайте санкциите.

Осъждане от Запада

Г-н Базум беше избран преди две години при първото мирно, демократично прехвърляне на властта в Нигер след независимостта от Франция - и до голяма степен беше смятан за западняк , и регионален, съюзник в Западна Африка.

В неделя антиправителствени протестиращи маршируваха по улиците на столицата, развявайки руски знамена и осъждайки Франция.

Демонстрантите в Ниамей се събраха на Френското посолство и подпалиха вратите му, убиха с камъни сградата и изгориха знамената на страната.

Изображение: Мохамед Базум (вдясно) на снимка с лидера на Чад Махамат Идрис Деби (вляво). Снимка: Махамат Идрис Деби/Facebook

Руската наемническа група Вагнер вече действа в съседно Мали и нейният шеф Евгений Пригожин приветства добрата новина за купите и предложи услугите на своите бойци.

Кремъл каза, че ситуацията е такава. в Нигер е „повод за сериозно безпокойство“, като говорителят Дмитрий Песков каза, че Русия е призовала всички страни в преврата да проявят сдържаност.

Превратът в Нигер беше широко осъден от съседи и международни партньори, включително САЩ, ООН, Европейският съюз и Франция.

Всички те отказаха да признаят новите лидери и поискаха връщането на избрания президент.

Прочетете повече:
Превратите в района на Сахел са обяснени
Как Вагнер осигурява прикритие на Путин в Нигер
Русия ще гледа на преврата „много благосклонно“

Изображение: Нигерийските сили за сигурност се готвят да разпръснат прохунта демонстранти извън Френско посолство в Ниамей

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приветства решимостта на ръководството на ECOWAS да „защити конституционния ред в Нигер“ след обявяването на санкциите.

Той също се присъедини към блока в призива за незабавно освобождаване на г-н Базум и семейството му.

В неделя един от лидерите на военния преврат, полковник Амаду Абдраман, заяви, че сваленото правителство е упълномощило Франция да извърши удари, за да освободи президента.

Той твърди, че външният министър на Нигер, действащ като министър-председател, е подписал заповедта, позволяваща на Франция да предприеме действия.

Франция, която управлява Нигер като колония до 1960 г., има 1500 войници в страната. Те провеждаха съвместни операции с неговото правителство, като протестиращите изглеждаха против разполагането на чужди военни сили в страната им.

Сега управляващите военни предупредиха чуждите правителства да не се опитват да освободят г-н Базум, като казаха, че ще доведе до хаос и кръвопролития.

Външното министерство на Франция отказа да потвърди или отрече, че е направено разрешение, като каза на журналистите, че единствената власт, която признава, е тази на г-н Базум.

Ръководителят на преврата става лидер на Нигер

Помощта за развитие е спряна от Франция

Нигер е една от най-бедните страни в света, получавайки близо 2 милиарда долара (£1,6 милиарда) годишно официална помощ за развитие, според Световната банка.< /p>

Той също така е партньор по сигурността на Франция и САЩ, които го използват като база за борба с ислямистки бунтове в по-широкия регион на Сахел в Западна и Централна Африка.

Експерти по конфликти казват от всички страни в региона Нигер е най-заложен на риск, ако се отвърне от Запада, предвид милионите долари военна помощ, която международната общност е изляла.

Изображение: Демонстранти на прохунтата, събрани пред Френското посолство

Франция спря всяка помощ за развитие и друга финансова помощ за Нигер.

Елисейският дворец каза в изявление: „Всеки, който атакува френски граждани, военни, дипломати или френски интереси, ще стимулира незабавен и безкомпромисен отговор от Франция."

В Обединеното кралство Министерството на външните работи, Британската общност и развитието заяви в изявление, че Великобритания "осъжда по възможно най-категоричен начин опитите за подкопаване на демокрацията, мира и стабилността в Нигер ".

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР