Регионалният министър Андрей Цеков опроверга твърденията от декларацията, прочетена днес

...
Регионалният министър Андрей Цеков опроверга твърденията от декларацията, прочетена днес
Коментари Харесай

Регионалният министър бесен на Гроздан Караджов, остра атака

Регионалният министър Андрей Цеков опроверга изказванията от декларацията, прочетена през днешния ден в Народното събрание от някогашния районен министър Гроздан Караджов и сегашен депутат от ПГ " ИТН " (ИТН) с изказване до медиите, публикувано от Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ).

" Бих желал да опровергая две внушения, които някогашният районен министър Гроздан Караджов популяризира по националните медии, а през днешния ден и от парламентарната естрада ", се споделя в известието на Министерство на регионалното развитие.
-->
Писмото на Цеков е в отговор на нападките на депутата Гроздан Караджов. Караджов упрекна в Народното събрание ръководещите от " Продължаваме промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) с думите: " Хаосът на " смяната " е толкоз огромен, че се стигна до неуместна заповед да се спре ремонтът на пътищата. Дори заговорихме по какъв начин армията ще се заеме с ремонта на пътищата. За какво ни е тогава Агенция " Пътна инфраструктура " и защо ни е Министерство на регионалното развитие ".

Караджов даде като образец последните завършени поръчки за главен ремонт на сектори по първокласните пътища в Бургаска област. По думите му вместо 72 милиона лв. общо за два сектора, ще се платят 140 милиона лв. без Данък добавена стойност.

В отговор на това министър Цеков написа: " Първото подстрекателство е, че АПИ разпорежда публични поръчки на нереално високи цени. Цитирани бяха две публични поръчки, които касаят съществени поправки на пътища в Бургаска област. Въпросните поръчки са оповестени от управлението на АПИ по време на мандата на министър Гроздан Караджов - на 11 април 2022 година Прогнозните стойности на тези поръчки са надлежно 37 и 34 милиона лв.. Оферти по въпросните поръчки са подадени през август 2022 година по времето на мандата на министър Иван Шишков. Настоящото управление на АПИ само довършва оповестените процедури ".

Според Цеков във всички поръчки по време на министрите Караджов и Шишков са образувани неправилни планирани стойности и получените предложения неведнъж надвишават прогнозните стойности. За цитираните от Караджов поръчки са получени предложения в порядъка от 69 до 71 милиона лв. - респективно за всяка от поръчките има прегледани по 4 или 5 предложения и са определени изпълнителите с най-ниската ценова оферта, се споделя още в известието на Цеков.

Караджов упрекна Политическа партия от трибуната в Народното събрание и че пуска поръчки със скандални условия, които отстраняват каквато и да е конкуренция и основават предпоставки за корупция. По думите му в новите поръчки внезапно са повишени условията към участниците. " Колко са компаниите, които удовлетворяват условието за 70 милиона лв. оборот? Същите осем бебета, които сега сучат от скута на Кирил Петков ". Според Караджов едни и същи компании са " абонирани " за пътищата, тъй като са близки до властта и до Политическа партия.

В отговор на това министър Цеков написа: " Това изрично не дава отговор на истината. Изискванията за оборот в новите публични процедури са съобразени с прогнозната стойност на поръчките. И защото областите са разнообразни, разнообразни са и условията за икономическото и финансово положение на компаниите ". Регионалният министър дава  образец за област Ловеч, чиято прогнозната стойност на поръчката е 24 милиона лв. като условието за оборот за 3 години е 20 милиона лв..

Министър Цеков показва в писмото, че за област Русе прогнозната стойност е 18, 4 милиона лв. и условията за оборот са за 15 милиона лв.. За област Търговище прогнозната стойност на поръчката за 18 месеца е 19,8 милиона лв., условията за оборот са 15 милиона лв..

" Единствено за най-голямата област - Софийска област, в която пътната мрежа надвишава 1300 км и прогнозната стойност на поръчката надвишава 72 милиона лв., условието за оборот за 3 години е 70 милиона лв. ", се споделя още в известието.

При поръчките за настоящи поправки във връзка с условията за обороти, всички изискуеми обороти са по-ниски от прогнозната стойност на поръчката, упорства Цеков и добавя, че поръчките следва да се извършват за период от 18 месеца, а условието е за тригодишен оборот. Според районния министър при планирана стойност от 25 милиона лв. се изиска оборот 20 милиона лв. за 3 години, което прави  средногодишен оборот от 7 милиона лв. и дава еднакъв достъп на всички пътностроителни компании до присъединяване в състезанията за поръчки. 

Според Цеков практиката Агенция " Пътна инфраструктура " да афишира нереалистично ниски планирани стойности, а след това да се подписват контракти на действителни пазарни цени е съществувала сред 2020 година и 2022 година и дава образец: " Много индикативен е казусът за автомагистралата сред Русе и Бяла, при която при планирана стойност на поръчката 924 милиона лв. министър Гроздан Караджов излъчи решение за избор на реализатори на стойност 1,534 милиарда лв. ".

Регионалният министър е безапелационен, че за пръв път в последните 12 години поръчките за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища се разпореждат единствено и само по аршин " най-ниска цена ", с което е предпазен общественият интерес.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР