Регионалните прединвестиционни проучвания вече са готови, 13 от тях са

...
Регионалните прединвестиционни проучвания вече са готови, 13 от тях са
Коментари Харесай

МРРБ: Близо 800 км водопроводна мрежа ще бъде изградена по ОПОС 2014 – 2020

Регионалните прединвестиционни изследвания към този момент са подготвени, 13 от тях са утвърдени от Министерство на регионалното развитие и са предадени на ВиК операторите, които би трябвало да приготвят формулярите си за кандидатстване по Оперативна стратегия „ Околна среда “ 2014-2020 година

Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на районното развиване и благоустройството. Финансирането е в размер на 1.2 милиарда лева Крайният период за подаване на планове в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е 23 април 2019 година, само че първите формуляри ще бъдат импортирани в Министерство на околната среда и водите доста по-рано – още през февруари. Проектите ще се извършват на територията на 51 агломерации с над 10 000 еквивалент поданици, като от усъвършенстваната инфраструктура ще се възползват над 2 млн. българи.

Определените за създаване ВиК обекти включват 800 км водопроводна мрежа, както и канализационни колектори, пречиствателни станции, уреди за отнасяне на утайки, автоматизирани системи за ръководство на ВиК системите и други Предвижда се да бъдат оповестени над 190 публични поръчки. Вече е оповестена първата от тях – за строителство на пречиствателната станция за питейни води на Шумен.

В момента Министерство на регионалното развитие извършва 2 плана по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “. Първият - „ Подпомагане районното капиталово обмисляне на бранш ВиК”, е на стойност близо 58 млн. лева В рамките на плана са подписани 23 контракта, като част от тях са за създаване на районни прединвестиционни изследвания (РПИП) за ВиК системите в 14 административни области (Бургас, Шумен, Сливен, Пловдив, Ямбол, Кърджали, Добрич, Варна, Силистра, Русе, Видин, Враца, Перник и Стара Загора). С РПИП са избрани ВиК обектите, които ще се финансират по програмата за реализиране на сходство с директивата за отклоняване на отпадъчни води в 51 агломерации над 10000 е.ж., както и за резистентност на водоснабдяването в съответните обитаеми места.

Вторият план е „ Подпомагане успеваемостта, ръководството и институционалния потенциал в бранш ВиК” на общата стойност 16 млн.лв. Дейностите по него са свързани с осъществяване на предварителни условия към Споразумението за партньорство с Европейския съюз за интервала 2014 -2020, правене на финансова тактика за бранша, развиване на нормативната уредба, създаване на профилирани осведомителни системи за ВиК услугите и водностопанската инфраструктура, образования за ВиК операторите и асоциациите по ВиК и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР