Регионални сили предупредиха за увеличаваща се военна заплаха в Залива

...
Регионални сили предупредиха за увеличаваща се военна заплаха в Залива
Коментари Харесай

Британски вестник за атаките в Оманския залив: Може да има война между Иран и САЩ

Регионални сили предизвестиха за увеличаваща се военна опасност в Залива след второто нахлуване против танкери за един месец при входа на Ормузкия пролив, един от най-натоварените направления за мореплаване в света, написа английският в. "Таймс ".

Никой не е поел отговорност, само че Съединени американски щати упрекнаха Иран. Предварителното следствие на сходните набези против четири танкера на 12 май сочеше към държавен индивид, избран от саудитски и американски чиновници като Иран.

Експлозиите този път бяха по-мощни, а вредите - по-големи, в сравнение с тези преди месец, само че посланието и средствата за неговото поднасяне имат избрани сходства, показва английският в. "Гардиън ". Вчерашните набези против два танкера в Оманския залив раздрусаха международните пазари и провокираха паника в района, който се готви за спор от известно време. Както при офанзивите през май, вестта за новите удари още веднъж беше обявена от медии, свързани с ливанската организация Хизбула и Иран, които излъчиха фрагменти от нападенията минути след тяхното осъществяване.

"Дори намек за основаване на спънки в Ормузкия пролив е задоволителен, с цел да разтревожи пазарите. Честите и както наподобява, случайни набези против танкери обаче ускоряват страховете за енергийната сигурност до равнище, невиждано от танкерните войни, разследване от войната сред Иран и Ирак през 80-те години, при които бяха потопени или развалени 543 кораба във водите в региона и които предизвикаха траял три години безпорядък на енергийните пазари ", акцентира изданието.

Конфронтацията сред Иран и Съединени американски щати по начало се развива на сушата. Техеран затвърждава наличието си в Ирак за сметка на Вашингтон, а в Ливан Иран съвсем господства в политиката за сметка на Саудитска Арабия и Съединени американски щати. В моретата и океаните ползите на Съединени американски щати и на техните съдружници обаче са още по-уязвими, като се има поради, че съвсем една трета от международния нефт и неговите вторични артикули се транспортира с танкери, минаващи покрай крайбрежията на Иран, отбелязва "Гардиън ".

"Ормузкият пролив е стратегически морски път, който може да вкара Съединени американски щати и Иран във война ", написа английският в. "Дейли телеграф ".

В битката, която води със Съединени американски щати от 40 години, Иран в никакъв случай не е имал никакви илюзии за силата на своя зложелател. Знаейки, че няма нито военната, нито финансовата мощност да обезврежда "Великия дявол ", ислямският режим в Техеран вместо това се стреми да съперничи по метод, определян от стратезите като "асиметричен ". Тази тактика включва въоръжаване на милиции, подготвени да водят партизански войни против американските съдружници, и създаване, частично скрито, на стратегия, която съгласно Вашингтон е ориентирана към основаване на атомна бомба, отбелязва изданието.

Обвиненията, отправени от американския държавен секретар Майк Помпейо, че Иран стои зад вчерашното нахлуване против два танкера, принуждават президента Доналд Тръмп да се изправи пред избор, който до момента той заобикаля: дали да извърши опасността си, че Иран ще "страда доста ", в случай че бъдат застрашени ползите на Съединени американски щати, написа американският в. "Ню Йорк таймс ".

Според немския в. "Велт " след новото нахлуване против танкери Европейският съюз би трябвало да постави завършек на нуклеарното съглашение с Иран.

Германското държавно управление отпред с Ангела Меркел дефинира нападенията против танкери като "сериозна провокация ", която може да докара до боен спор в района, показва в. "Билд ".
Германското издание цитира държавен отчет за обстановката в Оманския залив, съгласно който не е изключено зад офанзивите да стоят "разнородни сили в иранското държавно управление, които са заинтригувани от изостряне на напрежението ". Германските управляващи считат, че провокацията е "в положение да провокира боен спор, който не може да бъде в полза на Иран ", отбелязва вестникът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР