Регионалната комисия на парламента днес прие решение тя, вместо антикорупционната

...
Регионалната комисия на парламента днес прие решение тя, вместо антикорупционната
Коментари Харесай

Регионалната комисия измести антикорупрционата за парите на АПИ

Регионалната комисия на Народното събрание през днешния ден одобри решение тя, вместо антикорупционната да дава глоба за заплащанията по договорите на пътната организация до края на септември. 50% от парите за поправки и настояща поддръжка на пътищата ще бъдат платени до седмици след окончателното одобрение на решението от депутатите в зала, което се чака да стане в четвъртък. Останалите пари ще бъдат преведени на изпълнителите след инспекция. Гласуването в комисията събра 9 гласа „ за “, четирима народни представители бяха „ срещу “, а други трима се въздържаха. Така, след много кавги през предходната седмица, четворната коалиция на ръководещите най-сетне е с обща позиция за пътните поправки и настоящата поддръжка на пътищата.

По време на дебатите Георги Георгиев от Има Такъв Народ посочи, че съвсем една година няма придвижване по договорите за ремонт на пътищата. Той прикани да се одобрят заплащанията.

 

„ Твърде доста нарушавания са направени, само че обстановката е доста тежка.

 

Имаме отговорност да намерим решение “, настоя и Настимир Ананиев от Политическа партия и увери, че следващ надзор ще има. „ Притиснати сме от събитията “, изясни ръководителят на районната комисия в Народното събрание.

Решението съгласно Политическа партия е уравновесено, тъй като ще се даде глътка въздух на сектора. Освен това последващият надзор за останалите 50% от дължимите заплащания щял да разкрие и кой е правил нарушавания. Това несъмнено е най-разумното, смятя и Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия. Той изясни, че обстановката не е дело на сегашния кабинет, само че той трябвало да откри решение на казуса. Николай Нанков от ГЕРБ предизвести, че политиканстване по тематиката е рисково, тъй като строителният отрасъл е пред колапс. По думите му, над 14% повече за година са станали безработните в бранша.

След края на съвещанието вицеприемиерът и строителен министър Гроздан Караджов изрази удовлетворение от решението на районната комисия. Според него на негова база АПИ ще може незабавно да подписва спомагателните съглашения, което значи, че

 

ремонтите ще стартират още последваща седмица след празниците.

 

Министърът е изискал междинни отчети от междуведомственаната група (на МФ и Министерство на регионалното развитие - б. а.), преди крайния период, който е 7 май по отношение на документите за приключените строително-монтажни работи. „ Окончателните заплащания на 50% от сумата могат да се чакат до 2 седмици от окончателното постановяване на решението на Народно събрание “, разясни Караджов. По думите му, с изключение на упоменатите 278 обекта, където са спрени ремонтите от предходната година имало най-малко още толкоз програмата за настоящ ремонт и поддръжка на Министерство на регионалното развитие. „ Освен това има пуснати процедури и за съществени поправки. Една от тях (за обхода на Пловдив - б. а. ) завърши и там има победител с най-ниска цена, която е с 20% под прогнозната и това е добра вест, тъй като ще можем да спестим доста средства, които да отидат за нови поправки “, разясни той. За „ Сега “ Караджов посочи, че прогнозната цена на този обект е била 42 млн. лева, а спечелилата оферта - 34 милиона.

Относно общата сума дължима от АПИ към пътните компании строителният министър посочи, че това са оповестените от премиера 656 млн. лева, като

 

в тях са включени 100% заплащания за пътните знаци,

 

хоризонталната маркировка и подмяната на мантинелите, а също и 50-те % за настоящ ремонт и поддръжка. „ Отделно има за един милиард предоставени работи, само че те ще бъдат платени едвам като се завършат. Възможно е някой от тях да бъдат изпълнени едвам в края на годината и заплащанията за тях да останат за 2023 година, което въпрос на оперативни разноски “, добави Караджов.

Във връзка с подготвяните митинги на пътните компании, строителният министър, сподели, че те са станали доста недоверчиви. На смешка той позволи при нова процедура за началник на Българска народна банка, въпросът за поддръжката на пътищата още веднъж да изпаднем от класацията. В последна сметка строителният министър предвижда, че признатото решение през днешния ден от районната комисия ще получи мнозинство и при гласуването в зала.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР