Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна е

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите - Варна е
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва пожарите в защитена местност Дуранкулашко езеро

Регионалната ревизия по околната среда и водите - Варна е уведомила Районната прокуратура в Каварна за двата пожара в предпазена околност " Дуранкулашко езеро " от 19 и 20 март, оповестяват от инспекцията.

" След определяне на отговорните лица, позволили пораждане на пожара, ще бъдат подхванати административно-наказателни дейности по реда на екологичното законодателство ", споделят още от там.

" Делото е при нас. Образувано е досъдебно произвеждане, води се следствие ", разяснява окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев пред Българска телеграфна агенция.

В събота защитата на северните предпазени територии към екоинспекцията е установила настоящ пожар в предпазената околност. На сигнала са се отзовали чиновници на Районна работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Шабла, които са овладели пламъците. Изгорели са обаче сухи тревни съобщества и тръстикова растителност в западната част на местността, в това число площи в региона на околност " Хелеза ", развъдниците и землището на село Дуранкулак - общо 400 декара.

На идващия ден е видян нов настоящ пожар в северозападната част на " Орлово тресавище ", което също е част от предпазената територия. Той е изпепелил към 2 декара. По време на двата пожара не са открити наранени или бедстващи скотски типове.

Преди по-малко от 2 месеца, на 5 февруари, в североизточната част на езерото изгоряха към 15 декара тръстика.

Дуранкулашкото езеро е предпазена околност, която приютява голям брой редки биологични типове. През него минава прелетният път Via Pontica. В региона са регистрирани близо 260 типа птици, над 90 от които са гнездящи. Езерото е известна дестинация за орнитоложки туризъм.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР