Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ
Коментари Харесай

РИОСВ - Пловдив спаси осем бедстващи птици СНИМКИ

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив избави 8 бедстващи предпазени птици за по-малко от 20 дни. Животните са превозени до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за лекуване и доотлгеждане, където експертите към този момент са поели грижите за тях. След възобновяване им, те ще бъдат пуснати на независимост в подобаващ регион. Спасителните акции са подхванати след сигнали, получени на „ зеления телефон “ на институцията от загрижени жители.



Два бели щъркела, три елементарни ветрушки, два пъстри кълвача и една домашна кукумявка са измежду избавените животни, открити в безпомощно положение. Някои от тях са млади птици. Те са открити от жители в разнообразни квартали на гр. Пловдив, гр. Перущица, в. с. Чоба (общ. Брезово) и в с. Крумово (общ. Родопи).

Сигналите за открити млади птици, получени в екоинспекцията в последно време се усилват. Най-често става дума за млади екземпляри на горска ушата сова, чиято популация през последните години в Пловдив и региона е в положително положение. За всеки от случаите експертите от Регионална инспекция за опазване на околната среда преценят положението на животното.



Експертите от институцията обръщат внимание на жителите, че когато става въпрос за избавяне на птици и изключително на млади екземпляри, преди всичко би трябвало се има поради, че не всеки случай се отнася за бедстващ тип. В момента е интервал, в който пернатите се учат да летят и постоянно падат на земята. Родителите им ги откриват и не престават да се грижат за тях. Препоръчва се, когато бъде открита дребна птица, тя да се сложи върху клон на дърво или на покрива на постройка в региона, където е открита, с цел да не бъде лишена от наставнически грижи. Това обезпечава най-хубав късмет за нейното оцеляване.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив също по този начин припомня, че улавянето, преместване и развъждането на предпазени типове е наказуемо според Закона за биологичното многообразие.

Снимки РИОСВ-Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР