Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ
Коментари Харесай

РИОСВ срещу кариерата в Белащица - втори рунд

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) апелира решението на Районен съд – Пловдив, с което се анулира наложеното от екоинспекцията наказателно разпореждане на „ Холсим кариерни материали Пловдив “ АД по отношение на активността на индустриалната база и кариерата в находище „ Белащица “ (участък „ Родопи “). Обжалването е по наложена на сдружението глоба в размер на 4000 лева по наказателно разпореждане от месец март 2019 година за неспазване на условието сдружението да обезпечава измиване на частта от републиканската пътна мрежа, употребена от сдружението при реализиране на активността му, с цел да не се позволява запрашаване.

Наказателното разпореждане е анулирано на първа инстанция от съда във връзка със периода на осъществяването, предписан от Регионална инспекция за опазване на околната среда, който е „ от датата на приемане на предписанието “. Екоинспекцията показва мнение, че не е належащо да се конкретизира период за осъществяване на предписанието, защото недвусмислено излиза наяве, че сдружението е длъжно да почиства постоянно, през целия интервал на употреба на кариерата, а дата на осъществяване на нарушаването е всеки един миг, в който е открито замърсяване. Решението на съда не е влезнало в действие. Предстои изговаряне от Административния съд.

В осъществяване функционалностите си по надзор на индустриалната база и кариерата в находище „ Белащица “ (участък „ Родопи “) и мониторинг на съставените елементи и факторите на околната среда в региона покрай обекта Регионална инспекция за опазване на околната среда прави инспекции на концесионера „ Холсим кариерни материали Пловдив “. При две от инспекциите на кариерата екоекспертите установяват, че сдружението не извършва дадени от Регионална инспекция за опазване на околната среда наставления – да обезпечава измиване на частта от републиканската пътна мрежа, употребена от сдружението при реализиране на активността му, с цел да не се позволява запрашаване, и да води дневник за това. Съставени са два акта за определяне на административни нарушавания (от ноември 2018 година и от февруари 2019 г.). Впоследствие по тях са издадени наказателни постановления - през януари и март 2019 година с налагане на наказания в размер надлежно на 2000 лв. и на 4000 лв.. Първото наказателно разпореждане е влезнало в законна мощ, без да бъде обжалвано от оператора на кариерата, макар че на процедура то е аналогично на второто, оспорвано от сдружението пред Районен съд – Пловдив.

Днес (3 юли) специалисти направиха неочаквана инспекция на обекта и откриха, че пътят и работната площадка са очевидно чисти и се оросяват. Според дневника на сдружението в предходния ден е била изметена и измита посредством „ машинна чистачка “ и водоноска частта от републиканската пътна мрежа. Екоинспекцията ще продължи да реализира надзор на обекта за използване нормите на екологичното законодателство.

Находището в Белащица се експлоатира от „ Холсим кариерни материали Пловдив “ АД по силата на концесия, предоставена от Министерския съвет по предложение на Министъра на енергетиката в землището на с. Белащица, община Родопи.

Кариерата в Белащица е един от обектите, които Регионална инспекция за опазване на околната среда следи с нараснало внимание заради чувствителността на локалното население по активността на кариерата. От началото на 2018 година до момента контролните инспекции са 17 – част от осъществените инспекции са планови, а друга по тъжби и сигнали от жители и организации.

Регионалната лаборатория към Изпълнителната организация по околна среда по поръчка на Регионална инспекция за опазване на околната среда и при оперативна опция съгласно Наредба №12 към Закона за чистотата на атмосферния въздух прави систематичен мониторинг в региона на концесията и най-близко разположените обитаеми места. Белащица е включена в Годишния график за имисионен надзор. Всеки сезон при започване на селото откъм кариерата (в непосредственост до хотел „ Свети Георги “) се нарежда мобилна автоматизирана станция, която в продължение на 14 поредни денонощия мери качеството на атмосферния въздух. Последната пролетна серия измервания се организира в интервала 7-21 май и не сподели превишения във връзка с запрашаването (фини прахови частици) и останалите измервани индикатори. Резултатите са предоставени на кмета на село Белащица, на кмета на община Родопи и на Регионална здравна ревизия – Пловдив. Съгласно нормативната уредба общинските органи също реализират надзор и ръководство на дейностите, свързани с обезпечаване чистотата на въздуха на тяхната територия.

През март 2018 година „ Холсим инертни материали Пловдив “ АД е внесло в Регионална инспекция за опазване на околната среда съобщение за капиталово предложение за рандеман на строителни материали – мрамори и трошен камък в различен сектор от находище „ Белащица “ – сектор „ Калоян “ на повърхност 50,5 дка. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е провела процедура по реда на глава шеста от Закона за запазване на околната среда, включваща съгласувания със профилирани органи и е обезпечен достъп на засегнатата общност до информацията за капиталовото предложение. Предвид местоположението на кариерата, предстоящият кумулативен резултат и влияние върху основни съставни елементи на околната среда, с оглед нуждата от обстоен разбор по повод степента на значителност на въздействието и по отношение на по-пълното отчитане на публичния интерес, през м. юли 2018 година екоинспекцията е постановила да се извърши процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). На 25.06.2019 година сдружението е внесло в Регионална инспекция за опазване на околната среда „ задание за обсег и наличие на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда “, което ще бъде преценено за цялост от екоинспекцията и „ наложително “ в съгласие с всички заинтригувани страни (РЗИ, БД ИБР, Община Родопи, локална общественост). Становището на Регионална инспекция за опазване на околната среда е, че би трябвало да се оцени целият кумулативен резултат от добивните действия в района. Към сегашния миг процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда не е завършила.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР