Регионалната екоинспекция в Хасково е наредила принудително да бъде спряна

...
Регионалната екоинспекция в Хасково е наредила принудително да бъде спряна
Коментари Харесай

Заради замърсяването на въздуха се запечатва ТЕЦ Марица 3

Регионалната екоинспекция в Хасково е наредила наложително да бъде спряна работата на свързваната с предприемача Христо Ковачки Топлоелектрическа централа " Марица 3 " в Димитровград, поради нарушавания на нормите за качество на въздуха, оповестиха от Министерството на околната среда и водите в четвъртък.

Според заповедта за налагане на административната мярката незабавно ще бъде спряна горивната апаратура на въглищната централа. Ще бъдат пломбирани местата за подаване на гориво (въглища и биомаса) към казан ОР 380в за произвеждане на електрическа енергия с мощ 370 Mwth.

Решението за тази последна мярка е взето след поредност от открити нарушавания на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и неспазване на условия в комплексното позволение на предприятието, за които са формирани редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци. Превишени са били разрешените за изхвърляне излъчвания на отпадъчни газове и на серен двуокис и това е замърсявало въздуха в Димитровград.

Със прекъсването на инсталацията се преустановяват нарушаванията и се предотвратява непосредствената заплаха от замърсяване на околната среда по съставния елемент атмосферен въздух, с което се лимитира и рискът за здравето на хората, показват от ековедомството.

От екоминистерството напомнят, че през 2021 година, откакто централата възобновява работа, н на 25 май са регистрирани стойности на серен двуокис, които надвишават пределната средночасова норма от 350 µg/m3 (при нормативно регламентирани 24 стойности за една календарна година). Данните са от автоматизираната измервателна станция " Раковски " в Димитровград.

При една от последните инспекции на екоинспекцията през февруари 2022 година е открито и изпускане на забележими неорганизирани излъчвания от нездравословни субстанции в сиво-черен цвят от компрометираните сектори на постройката на котелното помещение.

Не е спазено съотношението за комбинирано изгаряне на въглища и биомаса, заложено също като изискване на разрешителното – нарушаването е открито от Регионална инспекция за опазване на околната среда всеки месец от юни 2021 година насам.

В края на октомври при инспекция по сигнал за запрашаване са открити и неорганизирани излъчвания от въглищен прахуляк поради изчезнала облицовка от ламарина, развалена от разяждане и мощни ветрове. На 5 ноември е обещано наставление за ремонт, което не е изпълнено и досега.

От май до декември 2021 година в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково са регистрирани 25 сигнала по отношение на нередности при активността на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", а за по-малко от четири месеца през тази година са подадени още 20 сигнала.

Проблемът със замърсяването от тази централа е от дълго време и против работата ѝ от време на време има цивилен митинги. След един подобен предишното лято служебният министър Асен Личев анонсира бъдеща за попречване на замърсявания на въздуха, които да се приложат в границите на провеждания тогава планов ремонт на мощността. Явно това не е станало в случай, че продължава изхвърлянето на нездравословни газове над разрешеното в екоразрешителното. Към оня миг хасковската екоинспекция заяви за издадени на въглищния оператор 2 наказателни постановления за 30 000 лева за нарушаване на изискване от комплексното позволение и 4000 лева за несъблюдение на условието употребяваната биомаса да не е повече от 20% от общото количество гориво.

Инсталацията ще остане запечатана до привеждането ѝ в положение, което да не разрешава пораждане на непосредствена заплаха от замърсяване на въздуха.

Министерството на околната среда напомня още, че поради превишенията на нормите за серен двуокис Европейската комисия съди България и се чака налагането на наказания против страната ни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР