Регионалната екоинспекция в Бургас ще наложи глоба до 100 хил.

...
Регионалната екоинспекция в Бургас ще наложи глоба до 100 хил.
Коментари Харесай

Глобяват до 100 хил. лв. рафинерията ЛУКойл Нефтохим за замърсяване на въздуха


Регионалната екоинспекция в Бургас ще наложи санкция до 100 хиляди лева на рафинерията ЛУКойл Нефтохим, както на дървопреработвателната фабрика „ Кроношпан “ - 40 хиляди лв., съобщи кореспондентът на БГНЕС в Бургаски район.

До глобата се стигна след обгазяването на Бургас и кварталите му и осезаемата неприятна миризма на въздуха през последните седмици. След всеобщо неодобрение на бургазлии, митинг, регистрирани стотици сигнали на незабавния телефон и на зеления телефон на екоинспекцията, в последна сметка се стигна до инспекции и санкции. Както стана ясно в края на седмицата, замърсителят на въздуха в морския град е рафинерията, която при обработка на боклуци в утайниците се оказа е изпуснала нездравословни газове в атмосферата. Дървопреработвателния цех „ Кроношпан “ пък редовно провокира фини прахови частици в града.

„ Това, което се случва на територията на площадката на Лукойл, е което се е случило в 60-те години за жалост е голяма вреда “, съобщи Руска Бояджиева, зам.-кмет по екологията. „ Те са земно насипни уреди, вие си представяйте цялата тази Маракана, езера, целия този боклук по какъв начин той се просмуква в това число в почвата. Това е нещо с което би трябвало да се преборим, нашето гледище е обаче това да стане по допустимо най-щадящата технология “, посочи тя.

След като получават в този интервал от време голям брой сигнали от жители, препратени от тел. 112, е трябвало да ревизират метеостанциите, да схванат какви са метеорологичните условия, и да лимитират производството на инсталациите, които са на територията на завода, разяснява инж. Тонка Атанасова. При състояние, че в този един миг те са работили и старите екологични вреди, акцентира тя. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР