Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе ще

...
Регионална инспекция по околната среда и водите - Русе ще
Коментари Харесай

Международният ден на бобрите ще бъде отбелязан в Русе

Регионална ревизия по околната среда и водите - Русе ще бъде хазаин на среща, отдадена на Международния ден на бобрите. Събитието ще се организира на 7 април, от 10.30 часа, в Информационния център на инспекцията, като за присъединяване са поканени представители на институции, еколози и природолюбители.

По време на срещата ще бъдат показани любопитни детайлности за извършеното изследване от преподавателя в Лесотехническия университет доктор Николай Коджабашев и Милен Игнатов – чиновник на ДГС „ Бяла “ на нови залежи на евроазиатския бобър (Castor fiber) в целия български бранш на р. Дунав, както по брега, по дунавските острови и четири от неговите притоци - р. Тимок, р. Янтра, р. Осъм и р. Русенски Лом. Чрез изследването, съфинансирано от Министерство на околната среда и водите през 2022 година, се откриват над 30 залежи на типа, документирани с фотоматериали.

Към сегашния миг еврозиатският бобър няма национационален природозащитен статут в България и се смята за липсващ в далечното минало в интервала 1750-1850 година, заради което не попада в никакви природозащитни документи.

Авторите на изследването са задействали процедура по включването му в Приложения 2 и 3 на Закон за биологичното разнообразие като строго предпазен тип, която към сегашния миг е импортирана в 48-то Народно заседание към Закона за изменение и допълнение на Закона за биологичното многообразие.

Международният ден на бобрите се отбелязва от 2009 година по самодейност на организацията Beavers Wetlands & Wildlife. 7 април е рожденият ден на Дороти Ричардс (1894 -1985), която изследва обширно тези животни в продължение на 50 години. Целта е да се популяризира смисъла на взаимното битие с този тип за здравословна околна среда. В началото на 19 век в Европа са останали едвам 1200 бобъра в 8 изолирани популации, които с рационалната интервенция на индивида през 2020 година са достигнали 1200 000 индивида.

Допълнителна информация за евроазиатския бобър (Castor fiber) и постер, квалифициран за отбелязване на интернационалната акция са оповестени в меню „ Любопитно “ на интернет страницата на РИОСВ-Русе.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР