Реформата в системата на социалните услуги е сред най-важните приоритети

...
Реформата в системата на социалните услуги е сред най-важните приоритети
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Реформата в системата на социалните услуги е сред най-важните приоритети в работата на МТСП

Реформата в системата на обществените услуги е измежду най-важните цели в работата на Министерството на труда и обществената политика.

Гарантирането на еднакъв достъп до обществени услуги, отговарящи на самостоятелните потребности на хората, е в основата на промяната, която се реализира посредством Закона за обществените услуги “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков на откриването на районен конгрес, проведен от община Русе. Темата на експертната среща е  „ Социални политики – нови благоприятни условия, нови отговорности за развиване на районния капацитет за екосистемни обществени услуги и обществени нововъведения “.

„ Общините и другите снабдители на обществени услуги са основен сътрудник на страната в реализирането на предварителна защита и превъзмогване на общественото изключване на уязвимите групи в обществото. Доказателство за това е превъзмогването на сериозните тествания, провокирани от пандемията от Ковид-19 “, означи министърът. „ Чрез метаморфоза на работата на чиновниците в обществените услуги са въведени нови модели на работа посредством потребление на модерни осведомителни и информационни технологии. Развиха се услугите в домашна среда и патронажната грижа, които имат основна роля за поддръжката на хората с увреждания, възрастните и самотноживеещите хора “, добави той.

Министър Гьоков изрази убеденост, че България може да окаже поддръжка на всички украински майки и деца, идващи в България. Тези от тях, които остават в страната, могат да се възползват от даването на обществени услуги и други обществени ограничения.

Във форума участваха и заместник-министър Иван Кръстев, специалисти от Министерството на труда и обществената политика, Агенцията за обществено подкрепяне и Агенцията за качество на обществените услуги.

„ Законът извежда на по-съществено място въпросите и проблемите за хората, които дават услугите, тъй като обществените услуги могат да се дават единствено от отдадени хора. Превенцията на общественото изключване е преди всичко в новата нормативна рамка. Водещи са и правилата за даване на еднакъв достъп до обществени услуги и за повишение на тяхното качество “, сподели заместник-министър Кръстев.

Той акцентира, че МТСП ще продължава да упорства да се дава приоритет на повишаването на възнагражденията и кариерното развиване на работещите в бранша на обществените услуги. Увеличението на бюджета за финансираните от страната обществени услуги за 2022 година е близо 112 млн. лева, добави Иван Кръстев. Той добави, че в националния План за възобновяване и резистентност се плануват 753 млн. лева за реформиране на услугите за възрастни хора. С тези средства се възнамерява да се основат 125 обществени услуги за резидентна грижа и 125 подкрепящи и специлизирани консултативни услуги за 7500 хора с увреждания. Предвижда се и реновиране и съоръжение на 82 Домове за остарели хора за 5598 души.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР