Референдумът за независимост, проведен в Каталуния, е незаконен и недемократичен.

...
Референдумът за независимост, проведен в Каталуния, е незаконен и недемократичен.
Коментари Харесай

Испания и Каталуния се дебнат - кой ще направи първата стъпка?

Референдумът за самостоятелност, извършен в Каталуния, е противозаконен и недемократичен. Това изрично съобщи испанският крал Фелипе VI по време на първата си тирада по въпроса.
Фелипе е безапелационен, че Испания би трябвало да отбрани конституционния ред и единството в страната. Той обаче не подцени желанията на мнозина в Каталуния провинцията да не се отделя и добави, че могат да разчитат на испанската страна. За испанския крал плебисцитът съставлява „ безконтролно поведение”, което може да изложи на риск икономическата и обществена непоклатимост както на Каталуния, по този начин и на цяла Испания.
Речта на краля беше произнесена, до момента в който най-малко 700 000 души стачкуваха против полицейското принуждение от неделя (1 октомври), когато испанската жандармерия Guardia Civil опита да спре гласуването със мощ. Резултатът от неделя е близо 900 ранени.
Думите на Фелипе бяха подкрепени от всички огромни политически партии в Испания, само че разделяне по отношение на бъдещите дейности по отношение на Каталуния има. На обща среща сред Народната партия на Мариано Рахой, Испанската работническа партия на Педро Санчес и „ Граждани” на Алберто Ривера стана ясно, че работническата партия желае разговор с Барселона, до момента в който „ Граждани” упорстват за използване на член 155 от конституцията на Испания. Той разрешава на Мадрид да отнеме автономията на която и да е провинция. Мариано Рахой пък е на мнение, че към този момент би трябвало да се изчакат дейностите на каталунското районно държавно управление.
Каталуния ще разгласи самостоятелност в границите на няколко дни, повтори след вчерашния ден на всеобща стачка в региона каталунският министър председател Карлес Пучдемон. Той направи изказването си пред BBC тъкмо когато говореше испанския крал. По думите на каталунския водач, районното държавно управление счита да „ работи до края на тази или началото на другата седмица “. Пучдемон предизвести, че в случай че испанското държавно управление се намеси, това би било „ неточност, която ще промени всичко “, написа Агенция „ Фокус”.
Припомняме, че в случай че бъде вкаран в деяние член 155 от испанската конституция, Пучдемон може да бъде съден за тласкане към бунт и да лежи в пандиза до 15 години. Днес, 4 октомври, се чака и първото съвещание на каталунския парламент след референдума. Според вчерашна информация на The Times депутатите ще се съберат единствено с цел да насрочат нова дата за съвещание, без да разискват пускане на процедура по оповестяване на самостоятелност.
Пречките пред независимостта
Към момента Каталуния има дълг от 77 милиарда евро, което е 35,4% от Брутният вътрешен продукт на провинцията. 52 милиарда евро от този дълг е към испанското централно държавно управление. От 2012 година Каталуния е взела 67 милиарда евро от специфичния фонд на Испания, основан да подпомога изпаднали в усложнение провинции в страната, които няма по какъв начин да наберат капитал от интернационалните пазари. С други думи Каталуния е преди всичко по взети назаем пари от Мадрид.
Отделно, въпреки Каталуния да има автономност, под контрола на централното испанско държавно управление при оповестяване на самостоятелност ще бъдат неща като граничен надзор, митници, защитата, въздушния трафик, да не приказваме за опцията за финансов напън.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР