Референдумът в Македония ще бъде тест за готовността на хората

...
Референдумът в Македония ще бъде тест за готовността на хората
Коментари Харесай

Георги Марков: Референдумът в Македония е тест за готовността за промяна

" Референдумът в Македония ще бъде тест за готовността на хората за смяна ", сподели журналистът Георги Марков в коментар по тематиката в предаването " 12+3 ".  Георги Марков, от години следи събитията на Балканите. Марков е редактор и водещ на предаването за интернационална политика " Събота 150 ".

" Залогът тук е евроатлантическата интеграция. Без " Да " в неделя няма да има нито участие в НАТО, нито предприсъединителен развой за Европейски Съюз ", сподели още Георги Марков, който ще бъде специфичен делегат на БНР на референдума в Македония.

Преди допитването на 30 септември политиците в Македония активизираха напъните си, с цел да изложат своите визии за идното допитване.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, която не взе участие в формалната акция за референдума и приканва за гласоподаване по съвест, насочи зов към премиера Зоран Заев за публичен спор, който би трябвало да отговори най-много на въпросите за конституционните промени и гласуването им от Народното събрание на по-късен стадий.

Пред симпатизанти в Охрид водачът на опозицията Християн Мицкоски още веднъж се разгласи против контракта с Гърция. Като съдържащ хрумвания, застрашаващи националния интерес дефинира референдума и президентът Георге Иванов и разгласи, че няма да взе участие в гласуването в неделя.

Премиерът Зоран Заев увери сънародниците си, че договорът с Гърция няма да навреди на националния интерес и ще бъде от изгода за евроатлантическата интеграция на Македония.

В поддръжка на тази позиция се оповестиха Европейският съюз, Съединените щати и генералният секретар на НАТОЙенс Столтенберг.
Във видеообръщение той съобщи, че договорът сред Атина и Скопие, с който се върви към привършване на дългогодишния спор за името с Гърция, се открива опцията за равноправно участие на Македония в интернационалната общественост, в това число и в НАТО.

Още по тематиката чуйте в коментара на Георги Марков в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР