Редувайте алкохолните напитки с чаша водаХапнете нещо мазно и белтъчноГлавата

...
Редувайте алкохолните напитки с чаша водаХапнете нещо мазно и белтъчноГлавата
Коментари Харесай

Как да преживеем махмурлука

Редувайте алкохолните питиета с чаша вода
Хапнете нещо мазно и белтъчно

Главата боли, втриса ви, стомахът се надига… Тези усеща са познати на всеки, прекалил с алкохола. За страдание няма чудодейно средство, което да ви избави внезапно от тъгите. Единственият съвет е да пиете по-малко или по никакъв начин, само че това е съвсем невероятно по време на празници.

Алкохолът извежда течностите от тялото, което води до дехидратация. Именно тя предизвиква признаците на махмурлук. Тялото ни е 90% вода, затова нарушаването на водния баланс води до тъжни последствия: токсините не се измиват и се натрупват в черния дроб и стомашно-чревния тракт. На идната заран те стартират последователно да се освобождават и това е махмурлукът. Ето за какво, с цел да предотвратите дехидратация и следваща интоксикация, редувайте алкохолните питиета с чаша вода. Това е прост, само че потвърден и ефикасен метод да предотвратите утринното страдалчество.
Преди и по време на купона
Заредете се с витамини

Махмурлукът е освен дехидратация, само че и инфектиране и окислителни процеси. Много по-лесно е да го предотвратите, в сравнение с да се справите с него на идната заран. Антиоксидантите оказват помощ за понижаване на вредите от алкохола, тъй че пийте сок от нар, от алена боровинка или яжте чепка грозде преди празненството.

Поръчайте хамбургер, а не салата



Изяжте нещо мазничко и питателно преди първата глътка.

Тежестта на махмурлука зависи освен от това какъв брой пиете, само че и от това по какъв начин тялото ви преработва алкохола. Храната има доста огромно значение. Идеално е, в случай че ястието е алено месо, което има изключително висока централизация на аминокиселини и витамини, помагащи за отстраняването на страничните артикули от тялото.

Избягвайте шампанското

Това е добре прочут факт, само че няма да е ненужно да си напомним: пробвайте се да замените шампанското с вино. Мехурчетата в пенливата напитка форсират усвояването на алкохола, тъй че се напивате по-бързо, което също се отразява на тежестта на махмурлука.

Разреждайте

Кокосовата вода и спортните питиета са даже по-добри от водата за попречване на дехидратация, провокирана от алкохола. Те съдържат доста електролити и минерали, които губим, когато пием алкохол. 

Не пушете

Учени са създали опит, в който взели участие 113 студенти. В продължение на 8 седмици те пили доста и пушили всеки ден, преживявайки ужасяващ махмурлук на идната заран. През идващите седмици те не пушили по време на алкохолни празненства и открили, че махмурлукът не е толкоз тежък. Проучването е оповестено в American Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Вземете лъжица зехтин

Популярен способ в средиземноморските страни. Това е същият принцип като при хамбургера: мазнината в зехтина лимитира абсорбцията на алкохол в стомашната стена. Така че, в случай че можете да го превъзмогнете, поглъщайте една супена лъжица зехтин, преди да тръгнете към празненството. В северните страни вършат същото с лъжица краве масло.

Пийте мляко

То образува пласт върху стомашната лигавица, който служи като преграда за несъразмерното асимилиране на алкохол. Няма научно доказателство за тази доктрина, само че доста хора настояват, че са тествали метода върху себе си и се кълнат в неговата успеваемост. 

Не смесвайте алкохол

Смес от няколко типа алкохол е директен път към тежък махмурлук. Това е по този начин, тъй като те съдържат разнообразни добавки, ароматизатори и други субстанции и тялото ще се опита да се бори с всичко едновременно, като изразходва доста сила.
Преди лягане
Не прекалявайте с водата

Да, махмурлукът се дължи на дехидратация, само че лекарите споделят, че пиенето на литри вода не е алтернатива, защото това е прекалено натоварване на тялото. В допълнение, нощните разходки до тоалетната прекъсват съня, който е значима част от възобновяване на тялото след „ алкохолен стрес “. Така че изпийте чаша или две вода и сложете една на нощното шкафче.

Вземете хапче

Ако смятате, че сте прекалили и на следващия ден ще имате главоболие, изпийте болкоуспокояващо преди лягане. Препаратите, съдържащи ибупрофен, работят върху възпалението, което алкохолът предизвиква. Но медикаментите с парацетамол в състава би трябвало да бъдат изоставени: можете съществено да навредите на черния дроб и бъбреците, в случай че ги смесите с алкохол.
На сутринта
Забравете „ чеп клин избива “

Експертите са единомислещи, че е неуместно, нездравословно и неразумно да пиете заран, откакто сте се напили добре вечерта. Може би за малко ще изпитате облекчение, само че в дълготраен проект ще стане още по-лошо.

Пийте доста вода

Правете го през целия ден, а още по-добре - спортни питиета. Те съдържат въглехидрати, които постепенно освобождават сила, с цел да ви оказват помощ да преминете през тъгите. Имат и доста електролити, доста повече от елементарната вода, тъй че тялото се възвръща по-бързо. Но внимавайте: не пийте тези с кофеин, тъй като ще ви дехидратират още повече.

Яжте изобилна протеинова закуска



Омлет на сутринта е положително решение.

Омлетът с бекон е съвършен. Яйцата са източник на аминокиселина, наречена цистеин, която оказва помощ да се противодейства на резултатите на ацеталдехида. Той се освобождава, когато пиете прекалено много алкохол.

Пийте газирана вода

Учени от университета Сун Ятсен, Китай, анализирали резултатите на 57 разнообразни питиета върху тялото по време на махмурлук и открили, че елементарната газирана вода оказва помощ за ускорение на метаболизма, който се забавя след корист с алкохол. Така токсините се отстраняват по-активно и ще се ободрите по-бързо.

Избягвайте билковите чайове

В същия университет са открили, че билковият чай, в противен случай, забавя елиминирането на токсините и може да удължи махмурлука.

Джинджифил



Джинджифилът отстранява гаденето и потиска повръщането.

Сварете 10-12 късчета свеж корен от джинджифил в 4 чаши вода, прибавете сока от един портокал, половин лимон и половин чаша мед. Тази примес ще обезпечи бързо облекчение от махмурлука посредством стабилизиране равнищата на кръвната захар.

Яжте храни, богати на калий

Алкохолът е диуретик и вие губите доста калий с урината, което има общо с умората, гаденето, слабостта. За да попълните този детайл, би трябвало да ядете банани, киви, печени картофи, билки, гъби и сушени кайсии.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР