Редовна практика на всеки шофьор през зимата е да запали

...
Редовна практика на всеки шофьор през зимата е да запали
Коментари Харесай

Защо да не загряваме двигателя, когато е студено

Редовна процедура на всеки водач през зимата е да възпламени мотора на автомобила си и да го остави да поработи известно време, преди да потегли.

Списание Business Insider поучава да не го вършим, тъй като изразходваме излишно количество гориво и значими съставки, които играят съществена роля в работата на мотора.

Двигателят на автомобила работи, като смесва въздух и разпръснато гориво (бензин, дизел, газ, метан). През студените месеци обаче горивото се изпарява по-трудно и с цел да се компенсира това, автомобилът прибавя повече от него.

Бензинът да вземем за пример е мощен разтворител, който без проблем може да отмие маслото от стените на цилиндъра. Ако моторът работи на луфт дълго време при минусови температури, може да нанесе до по-сериозни вреди. Като увреждане на цилиндрите и буталата да вземем за пример.

Автомобилите, създадени до 1980 година, са употребявали карбураторна система, само че последователно тя бива изместена от инжекционната, която впръсква горивото в цилиндрите. На множеството от колите, които караме в този момент, им е нужна към една минута, преди да бъдат подготвени за деяние. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР