Редкият и малко известен на широката публика Етюд на глава

...
Редкият и малко известен на широката публика Етюд на глава
Коментари Харесай

Продадоха за 12 млн. долара картина от Рембранд с пръстовите му отпечатъци

Редкият и малко прочут на необятната аудитория " Етюд на глава на юноша " от Рембранд (1606 - 1669) стана най-скъпият лот на търга на " Сотбис " в Лондон, откакто бе продаден за 9,48 милиона английски лири (12,1 милиона долара), заяви ТАСС, представен от Българска телеграфна агенция.

Картината, нарисувана с маслени бои върху дъбова дъска, е с размери 25 на 20 см. Специалисти считат, че е основана към 1655 година, отбелязвайки, че това е една от 7-те скици от Рембранд, изобразяващи Исус като младеж. Свързаният с търга голям интерес се дължеше на обстоятелството, че върху първичния пласт на картината са открити два пръстови отпечатъка, които по оценка на специалисти, евентуално са оставени от Рембранд.

Пръстовите отпечатъци са открити, когато етюдът е проучен, преди да бъде изложен в Лувъра и в Съединени американски щати. Направени са рентгенови и инфрачервени фотоси, както и пигментен разбор.

Общата сума на продадените лотове надвиши 30,2 милиона английски лири (39,5 милиона долара), като 86 на 100 от изложените на търга творби на изкуството откриха купувачи. Два портрета на децата на крал Карл Първи, нарисувани от Антонис ван Дайк (1599 - 1641), бяха продадени надлежно за 2,6 милиона лири (3,3 милиона долара) и 790 хиляди лири (1 милион долара).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР