Редица проекти за сътрудничество бяха обявени по време и след

...
Редица проекти за сътрудничество бяха обявени по време и след
Коментари Харесай

Срещата на върха в Сиан ще задълбочи сътрудничеството между Китай и страните от Централна Азия

Редица планове за съдействие бяха оповестени по време и след двудневната среща на върха сред Китай и петте страни от Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан) в Сиан, провинция Шаанси.

Според специалисти, покупко-продажбите акцентират големия капацитет за икономическия напредък в района, изключително във връзка с висококачественото и „ зелено “ развиване.

Така да вземем за пример, в коридорите на срещата представители на бизнеса от Китай и Узбекистан подписаха съглашения за съдействие в търговията, енергетиката, селското стопанство, цифровите технологии и други сфери.

Китайската корпорация за железопътно строителство (China Railway Construction Corporation, CRCC) и Държавната корпорация за вложения в енергетиката (State Power Investment Corporation) подписаха капиталово съглашение с държавното управление на Киргизстан за построяването на първия огромен централизиран фотоволтаичен план в централноазиатската страна, който включва електроцентрала с мощ 1000 мегавата. Президентът на Киргизстан Садир Джапаров участва на церемонията по парафиране на договорката и сподели, че държавното управление му работи за реформиране на енергийната конструкция и бъдещата електроцентралата ще бъде най-голямата по рода си в страната.

Китайската корпорация за железопътно строителство има предпочитание да употребява преимуществата си в цялата индустриална верига, с цел да взе участие интензивно в построяването на инфраструктурни планове като железопътни линии, пътища и фотоволтаични електроцентрали в Киргизстан и да даде повече принос за икономическото и обществено развиване на страната, уточни нейният вицепрезидент Уан Уънжун.

Китайският хранителен колос COFCO подписа съглашение с казахстанското Министерство на земеделието за възстановяване на селскостопанската търговия сред двете страни. COFCO ще продължи да влага в основни звена от веригата за доставки на казахстански селскостопански артикули, в това число пшеница, ечемик и маслодайни семена.

Китайската компания Yutong International и казахстанската QazTehna също реализираха договорка за основаване на общ център за образование на фрагменти в областта на автомобилни индустриални технологии и инженерен личен състав. Целта им е да засилят съдействието и обмяната на опит сред двете прилежащи страни в автомобилния бранш, сподели Уан Уънтао, президент на Yutong International.

Според изданиетоAstana Times, Казахстан и Китай са подписали 47 съглашения на стойност 22 милиарда $.

Постигането на толкоз доста планови покупко-продажби е осъществяване на уговорката на Китай да поддържа страните от Централна Азия за реализиране на енергийна диверсификация и зелен напредък, разяснява Сун Уей, професор от Пекинския университет за интернационалните проучвания. По думите му, чака се повече китайски компании да усилят вложенията в района и да поддържат развиването и икономическата диверсификация на петте централноазиатски страни.

С прибавянето на маршрут до таджикистанската столица Душанбе, Сиан се трансформира в първия китайски град, реализиращ цялостно покритие на интернационалните полети до петте страни от Централна Азия. В момента от там се извършват 11 курса всяка седмица.

Държавната комисия за развиване и промени на Китай подписа в петък меморандум за съгласие по отношение на индустриалното и капиталово съдействие съответните органи от петте страни, с цел да поддържа консенсуса за поощряване на районното икономическо, индустриално и капиталово съдействие.

Лян Хаймин, шеф на Института за изследвания на „ Един пояс, веднъж “ към Хайнанския университет отбелязва, че със задълбочаването на съдействието сред Пекин и Централна Азия цифровите технологии могат да бъдат употребявани за подкрепяне на това артикули от петте страни да навлязат по-активно на китайския пазар. Според него, потреблението на цифрови технологии като огромни данни и изкуствен интелект ще насърчи пазарното различаване на артикули от тези страни и ще усили износа им.

Към края на 2022 година директните вложения на Китай в петте страни от Централна Азия доближиха близо 15 милиарда $, като в ход са планове в области като изследване, преправка и произвеждане на петрол и газ, съгласуваност и цифрови технологии, демонстрират данни на Министерството на търговията в Пекин.

Относно построяването на трета железопътна линия сред Китай и Казахстан, Кан Шучун, шеф на Китайската федерация по логистика и покупки, показва, че такава може да се трансформира в най-краткия маршрут сред региона Бохайския залив в Китай и Централна Азия, Западна Азия и Европа.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР