Редица мерки в подкрепа на децата за намаляване на бедността,

...
Редица мерки в подкрепа на децата за намаляване на бедността,
Коментари Харесай

Зам.-министър Клисурска: Мерките по Европейската гаранция за детето подкрепят децата на трудови мигранти

Редица ограничения в поддръжка на децата за понижаване на бедността, поощряване на тяхното обществено включване и еднакъв достъп до услуги са част от към този момент признатия  План за деяние в осъществяване на Европейска гаранция за детето.

В него като основна група са включени и децата, чиито родители работят в чужбина и се отглеждат от близки и родственици. “ Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Надя Клисурска по време на обществена полемика „ Детето сред трудовата миграция и институционалните правила и разширеното семейство “, проведена от омбудсмана Диана Ковачева и Програмата за обществено включване на уязвими ромски общности ROMACT на Европейската комисия и Съвета на Европа. 

Клисурска напомни за към този момент стартиралата мярка „ Бъдеще за децата “, която се осъществя през Програма „ Развитие на човешките запаси “ и е част от осъществяването на детската гаранция. „ Мярката е ориентирана към надграждането на досегашните услуги за ранно детско развиване. По нея могат да бъдат проведени и образования за приготовление на експерти, които работят с деца в риск “, сподели заместник-министърът.  Тя добави, че измежду ограниченията по детската гаранция са заложени действия за обезпечаването на гратис обучение, опазване на здравето, детски грижи и др. 

В изявлението си Надя Клисурска очерта потребността от по-добра междуинституционална връзка сред обществената, здравната и просветителната системи, както и нуждата от подкрепящи действия и услуги, ориентирани към оставените деца и полагащите грижи за тях, които ще бъдат развити в двугодишния проект по осъществяване на детската гаранция. Това включва и интегрирана осведомителна система за събиране на данни за тях, с цел да бъдат подкрепени процесите и по-доброто фокусиране на политики за поддръжка.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР