Редица културни прояви със свободен вход предвиждат празненствата.В 12 часа

...
Редица културни прояви със свободен вход предвиждат празненствата.В 12 часа
Коментари Харесай

Отбелязваме 139 години от обявяването на София за столица на България

Редица културни прояви със свободен вход плануват празненствата.

В 12 часа под стъкления купол на Ларгото стартира концерт на Софийския духов оркестър.

София

Много хора се събраха под купола на Ларгото, с цел да послушат Софийския духов оркестър в осъществявания на Петко Стайнов, Любомир Пипков, Любомир Големинов и Милчо Левиев, съобщи репортерът на Българска национална телевизия Айше Сали. Концертът ще продължи до 13 ч.
 139 години от оповестяването на София за столица - какво стои зад герба ѝ? 139 години от оповестяването на София за столица - какво стои зад герба ѝ?
Между Изтока и Запада, сред два обособени свята - по този начин проф. Марин Дринов дефинира стратегическото състояние на София, когато преди 139 години е предло...

Как е взето решението София да стане столица на България - всичко стартира от концепция - тази на проф. Марин Дринов. Мост сред Изтока и Запада-два разнообразни по това време свята. Това е София в очите на тогавашната администрация. Именно поради стратегическото си състояние през 1879 година е определена за столица на Княжество България.
Ерина Кръстева, Регионален исторически музей-София: Когато се търси столица е било належащо да има транспортни връзки с останалия свят, да е положително стратегическото състояние, да е в центъра на тогавашните български земи, с цел да могат те да бъдат обединени те под шапката на Княжество България.  Музеят на историята на София в постройката на някогашните Минерални бани Музеят на историята на София в постройката на някогашните Минерални бани © Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Щит разграничен на четири. Градската богиня, храмът-символ на града „ Св. София “, Витоша и в долния десен ъгъл - Аполон Медикус.

Това е Гербът на София, въпреки и с известни допълнения, останал неизменен и до през днешния ден от далечната 1900 година, когато го основава Харалампи Тачев.
Ерина Кръстева, Регионален исторически музей-София: Има и допълнение направено през 1911 г.- девизът „ Расте, само че не старее “, а през 1918 година са добавени лавровите колонки, които приключват и актуалният герб.
Няма нищо по-красиво от нощна София с панорама от Витоша планина, споделят влюбените в града си софиянци. Други споделят, че бил градът на живота и странностите, че е мястото, където можеш да се насладиш на най-пъстрата палитра от разнообразни хора и техните светове. Всеки открива чара й в нещо свое, общото сред всички е едно-влюбени са в София, тъй като това е градът, който не остарява.
 „ Етюдите на София “: Градски истории в галерия „ Етюдите на София “: Градски истории в галерия
Създателят на фейсбук страницата „ Етюдите на София “ ни споделя „ Градски истории “ в галерия. Тя е отдадена на 139-годишнината от оповестяването на София...

Тържествата ще продължат през целия ден.

В градинката на „ Кристал “ ще бъде открита фотоизложба, отдадена на образа и хората на града, а в 18 ч. под купола на Ларгото ще чуем осъществяванията на вокалния отбор „ Спектрум “.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР