Редица билки и подправки могат да помогнат за подобряване на

...
Редица билки и подправки могат да помогнат за подобряване на
Коментари Харесай

7-те най-добри билки и подправки за здравето на мозъка

Редица билки и подправки могат да оказват помощ за възстановяване на здравето на мозъка ви. Всъщност някои от тях може към този момент да се намират в хладилника или килера ви. Няколко от тези билки и подправки са изследвани за тяхното влияние върху заболяването на Алцхаймер, до момента в който други са тествани за цялостното им влияние върху познанието. Например умственото деяние или развой, участващ в мисленето, разбирането, ученето и запомнянето.

Ето един взор към някои от билките и подправките, за които е открито, че са потребни за мозъка, в научни проучвания.
Гинко билоба
Дълго употребена като лекуване на деменция, е постоянно одобряван лек в обичайна китайска медицина (TCM). Тя е добре известна със своите преимущества. Смята се, че гинко билобата може да помогне за възстановяване на когнитивната функционалност. Тя подтиква кръвообращението и предизвиква на притока на кръв към мозъка.

Някои проучвания върху гинко билобата демонстрират, че тази билка може да усъвършенства когнитивната функционалност при хора с болест на Алцхаймер или леко когнитивно увреждане.

Освен това, проучвателен обзор, оповестен в Journal of Alzheimer’s Disease през 2015 година, допуска, че дестилат от гинко билоба, наименуван EGb761, може да бъде изключително потребен за закъснение на спада на познавателните качества при пациенти, изпитващи невропсихиатрични признаци в допълнение към когнитивно увреждане и деменция.

Основна характерност на заболяването на Алцхаймер и деменцията, невропсихиатричните признаци включват меланхолия и други некогнитивни нарушавания.
Куркума
е фалшификация, употребена от дълго време в Аюрведа. Тя съдържа съединяване, наречено куркумин. То има антиоксидантно и противовъзпалително деяние. Това са два фактора, които могат да са от изгода за здравето на мозъка и цялостното здраве.

Според проучване, оповестено през 2010 година, куркумата може да усъвършенства здравето на мозъка и да предотврати заболяването на Алцхаймер, като почисти мозъка от бета-амилоид (протеинов фрагмент). Известно е, че натрупването на бета-амилоид образува мозъчни плаки, свързани с Алцхаймер. В допълнение, куркумата може да отбрани здравето на мозъка, като инхибира разграждането на нервните кафези в мозъка.
Женшен за здравето на мозъка
Едно от най-популярните растения в билковата медицина, съдържа противовъзпалителни химикали, наречени гинзенозиди. Според проучване, оповестено през 2018, учените са забелязали, че гизенозидите могат да оказват помощ за намалямане равнищата на бета-амилоид в мозъка.
Салвия
Подправка, известна със своя изострен мирис, градинският чай може също да усъвършенства познанието. Тя може да помогне при лекуването на заболяването на Алцхаймер. Всъщност проучване, оповестено през 2017 година, допуска, че градинският чай съдържа съединения, които могат да бъдат потребни за когнитивната и неврологичната функционалност.

Опитайте да добавите култивиран чай към тиквата, печено пиле, пуешко, доматен сос или в боб-чорбата. Салвията може да се употребява и под формата на чай.
Останалите 3 билки открийте!
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР