Редица българи с красиви имена празнуват днесАко Христос е словото

...
Редица българи с красиви имена празнуват днесАко Христос е словото
Коментари Харесай

Църквата почита Свети Архангел Михаил

Редица българи с красиви имена честват през днешния ден

" Ако Христос е словото Божие, то АрхангелМихаил е този, който пази чистотата на словото божие ", споделя отец Василий Шаган от едноименния храм във Варна. Той се намира на ул. " 27 юли " в центъра на града и през днешния ден от 8 часа там ще стартира празнична работа, осведоми.

" Посланието на този ден е да повярваме, че сходно на ангелите и ние сме сътворени от Бог и сходно на тях можем да бъдем чисти, да служим на Бога и по този начин да станем причастни на неговата безкрайност ", продължава описа си отец Шаган. Това е първата българска черква във Варна, осветлен през 1865 година. Храмът е организиран на първия етаж на българското учебно заведение в града и в него стартира да се служи на български език. Първият духовник е протойерей Константин Дъновски, който до Освобождението е бил и ръководител на варненската църковно-училищна община „ Напредък ”. Всяка година на неговия гроб в двора на храма се отслужва панихида за всички варненски възрожденци, радетели за независима българска черква и страна. Така ще бъде и тази година, оповестяват от храма.

Празникът стартира още през вчерашния ден с вечерня, петохлебие и акатист на св. АрхангелМихаил. Днес следва Архиерейска света литургия с присъединяване на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан, а по-късно на двора ще има панихида на гроба на о. Константин и водосвет. Още за храма и Свети АрхангелМихаил отец Шаган споделя:

Програма:

08.00 – Утреня

08.30 – Посрещане на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан

09.00 – Архиерейска света литургия

10.30 – Панихида за възрожденците на гроба на протойерей Константин Дъновски

11.00 – Празничен водосвет

Свети АрхангелМихаил е пълководец на цялото небесно войнство от ангели и архангели. Светецът символизира тържеството на положителното, светлината и справедливостта. С Архангелов ден се поставя началото на интервал, в който светът в пост се вглежда в себе си, подрежда полезностите си, чака и се приготвя за огромното коледно знамение – раждането на Христос. Според християнската вяра, седем са първенствуващите ангели, наречени Архангели, които стоят край Бога и всеки един от тях има своя задача. АрхангелМихаил е „ страж на душите и герой срещу злото “. Затова постоянно е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

Според българските национални вярвания АрхангелМихаил е един от братята светци-юнаци, на който при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му нормално ябълка (китка). По тази причина той бива възприеман от популацията като ангел на гибелта и отсам идват националните му названия - душовадник, вадидушник.

На този ден черпят: Ангел, Ангела, Алина, Ангелина, Ангелинка, Анжело, Анжела, Архангел, Гавраил, Гаврил, Мила, Милко, Милка, Милан, Милен, Милена, Миленка, Михаил, Михаел, Михаела, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радивой, Радина, Радка, Радко, Радул, Радмила, Радослав, Радослава, Ростислав, Ростислава, Радостин, Радостина, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Раян, Руси, Серафим и производните им.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР