реди време ви разказахме за един човек, различен от всички,

...
реди време ви разказахме за един човек, различен от всички,
Коментари Харесай

Освободиха несправедливо осъден музикант от затвора

реди време ви разказахме за един човек, друг от всички, които настояват, че са почтени зад решетките. Разказахме ви за едноръкия музикант Владимир Илиев, наказан за ликвидиране, което не е направил. Това най-малко сочат доказателствата по случая и самопризнанията на същинските причинители. Историята към този момент има своето продължение. След близо 8 години затвор и 2 години домакински арест, Владимир е на независимост. Това се случи след двегодишна борба от страна на Тина Ивайлова.

След няколко дни Върховният съд би трябвало да реши почтен ли е Владимир, тъй като откакто се срещна с материалите по делото, основният прокурор Иван Гешев изиска делото да бъде обновено и Владимир да бъде оправдан.

Да лежиш 8 години в пандиза за ликвидиране, за което няма доказателства, че си направил. И да не губиш религия, че истината един ден ще излезе нескрито. Това е историята на Владимир Илиев.

Всичко стартира на 1 ноември 2010 година, когато късно вечерта 54-годишният другар на Владимир - Йордан Йорданов по прякор Лудия е открит мъртъв в локва кръв пред дома му. Починал е поради тежки контузии по главата и тялото след удари с тъп предмет. Цялата полиция е на крайник. Задържани са 15 души. Сред тях и едноръкият музикант Владимир.

Протоколът от разпита на Владимир е формиран за 5 минути, тъй като всички бързат да разгласят убийството за разплетено, а казусът за завършен. Според прокуратурата във Велико Търново Илиев, въпреки и с ампутирана ръка, пребил до гибел Даньо Лудия, макар че в експертизата е посочено: ликвидиране с ръце. А даже околните на Йордан не имат вяра, че Владимир е килърът.

Окръжният съд във Велико Търново след разпити на очевидци и няколко експертизи афишира, че Илиев е почтен. Следва обаче митинг на прокуратурата. През 2013 година Върховния касационен съд удостоверява 12-годишната присъда, постановена от Апелативния съд във Велико Търново. Той би трябвало да заплати също 240 000 лв. на околните на убития.

В края на 2018 година обаче следват нови разкрития на двама търновски криминалисти и справедливостта е на път да спечелва. Полицията и прокуратурата демонстрират интерес, тъй като Владимир пуска следващата си тъжба до окръжния прокурор на Велико Търново - тогава Емил Денев. Идват и съмненията, че до убийството в Куцина се е стигнало поради любовен триъгълник. Съпругата на убития Йорданов Мария скрито имала връзка с англичанина Малкълм Райс Шейн, който накупил няколко къщи в региона.

Мария и Малкълм са разпитани пред полиграф и вършат признания. Пръв не устоя британецът. И прави цялостни признания, че е направил убийството. Пред полиграфа и Мария признава, че е съизвършител в закононарушението. Няколко месеца след погребението на Йорданов Мария и Малкълм заживяват дружно. Към днешна дата имат две деца. С тях живее и синът на Мария от брака й с убития Йордан.

Няколко дни след направените признания Мария и Шейн обаче се отхвърлят от тях и следствието зацикля, а казусът разгласен за завършен. До появяването на екипа на NOVA.

През годините Владимир Илиев е сезирал всички институции в страната ни. През последната година и половина го прави и екипът ни. Така случая стига до основния прокурор Иван Гешев. Главна прокуратура одобри постановлението на ВКП и постанови на окръжния прокурор на Велико Търново да изготви искане за обновяване на делото против Владимир Илиев.

Владимир Илиев към този момент е на независимост от няколко дни. Излезе предварително откакто изтърпя 9 от 12-годшината си присъда.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР