реди 100 години Германия за малко да стане комунистическа държава.

...
реди 100 години Германия за малко да стане комунистическа държава.
Коментари Харесай

"Чудото край Висла": Когато Полша спря Червената армия

реди 100 години Германия за малко да стане комунистическа страна. През август 1920 Червената войска под управлението на Михаил Тухачевски и Семьон Будьони нападна на запад от Киев и прониква, без да срещне особена опозиция, дълбоко в територията на неотдавна възродената полска страна, написа.


Паднат ли и последните отбранителни линии край Варшава и Висла, деморализираните от глада и от загубата през Първата международна война поляци ще посрещнат Червената войска като освободителка и ще се стигне до комунистическа гражданска война - такива сметки си е правел Ленин. Случва се обаче друго.

"Чудото край Висла "

Пред Варшава е разрушена руската фантазия за международна комунистическа гражданска война. Станалото през 1920 влиза в историята като „ Чудото край Висла “. Тогава Полша съумява да прогони Червената войска от Централна Европа, въпреки че младата полска страна сама е носела значителен дял от виновността за началото на полско-съветската война, напомня „ Нойе Цюрхер цайтунг “ (НЦЦ). Полският маршал Йозеф Пилсудски е този, който пръв нападна, превземайки Лвов в днешна Украйна, Вилнюс в днешна Литва и Минск в сегашен Беларус, воден от концепцията за основаване на полска страна сред Черно и Балтийско море, в която другите националности, с изключение на полската, следва да бъдат подчинени или прогонени.

Така той съвсем реализира задачата да възроди Полша в историческите ѝ граници отпреди трите подялби на страната, осъществени сред 1772 и 1795 година. Този исторически подтекст е добре разказан от берлинския историк Щефан Ленщет в книгата му „ Забравената война. Полско-съветската война от 1919-1921 и основаването на съвременна Източна Европа “.

Тъкмо в границите на тази военна атака – на 7 май 1920 – поляците завладяват и Киев, само че локалното украинско население остава скептично и не се надига на страната на Пилсудски против Съветите. Самият Пилсудски по-късно признава, че полската военна атака е била неточност. Фронтът сред Полша и Русия се е разпростирал на повече от хиляда километра, а войските на Пилсудски са били застрашени да бъдат обкръжени край Киев. Затова отдръпването оттова приличало повече на бягство, разяснява в своя публикация за „ Тагесшпигел “ Кристоф декор Маршал.

Пилсудски пренебрегва военните препоръки и контраатакува

Това пък дава мотив на Червената войска предприеме контраатака, при която тя стига чак пред вратите на Варшава. И тъкмо тогава се случва “Чудото край Висла “. Пилсудски съумява да победи руските войски в 12-дневни сражения край Варшава, водени сред 13 и 25 август 1920-а. Полша не без горделивост твърди, че е единствената страна, съумяла да победи Съветския съюз във военно отношение.

„ Червената стихия от Изток “, за която обичат да приказват полските историци и до през днешния ден, предиздвикала поляците да се активизират и обединят против външната заплаха, отбелязва „ Нойе Цюрхер Цайтунг “. Въпреки огромните жертви, полските бойци съумели да удържат натиска на Червената войска чак доникъде на август 1920. Макар че френски стратези съветвали Пилсудски да се концентрира над отбраната на Варшава, той не ги послушал, а направил таман противоположното – заповядал на кавалерията да прекоси река Висла югоизточно от Варшава и да нападне руската войска по фланга. Тази непредвидена тактичност се увенчала с триумф – 114 000 червеноармейци се оказват откъснати от помощ и разрушени. „ Пилсудски имаше повече шанс, в сравнение с разум ", твърди съвременник на полския военачалник. Във всеки случай „ Чудото край Висла " се оказва майсторски ход, въпреки и извънредно опасен. През октомври 1920 е подписан мирът от Рига.

Гордостта на поляците

„ Полша има право на претенцията, че е предпазила западните европейски страни от трайни катаклизми, въпреки и да е прекомерно необикновено Червената войска фактически да е имала нужната мощ за сполучлив боен износ на гражданска война ", разяснява в тази връзка „ Нойе Цюрхер Цайтунг ".

А немският „ Тагесшпигел " прибавя: „ По същия метод поляците и до през днешния ден се виждат в ролята на „ цитадела на християнството и спасители на християнския запад от набезите на източните варвари. Те обичат да припомнят и за станалото през по-ранни епохи – по какъв начин през 1683 година крал Ян Собиески отблъсква турците пред Виена и защищава Европа от ислямизация.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР