Редът за специализация на младите лекари пак ще бъде коригиран.

...
Редът за специализация на младите лекари пак ще бъде коригиран.
Коментари Харесай

След критики от млади лекари редът за специализация пак ще търпи корекции

Редът за специализация на младите лекари отново ще бъде поправен. Това стана ясно във вторник след среща в здравното министерство на представители на Българския лекарски съюз (БЛС), лекари специализанти и завършващи студенти по медицина.

Както Mediapool писа, завършващи студенти медици и лекари специализанти приготвят тъжба пред Административния съд против новоприетата разпоредба за специализациите на здравното министерство. Според тях плануваният ред да връщат пари, в случай че откажат да работят 3 година след завършването на специализацията в някоя от посочените от Министерство на здравеопазването лечебни заведения, е противозаконен. Те се притесняват, че въпреки да им се дава опция да избират всред лист с лечебни заведения, те действително ще бъдат насочвани към неатрактивни места с изчезнали експерти. Другото им безпокойство е, че действително не им се дава избор дали да специализират държавна поръчка или не, тъй като лечебните заведения няма да имат сметка да разкриват места, които не се субсидират от страната.

По време на срещата БЛС, дружно с лекарите-специализанти и завършващите студенти по медицина, са внесли няколко оферти за промени в наредбата. Сред тях са:

1. Отпадане на служебното систематизиране от Министерство на здравеопазването в определени от ведомството лечебни заведения и правото на свободен избор на младите лекари къде да специализират да не бъде нарушавано. Вместо това за финансираните от Министерство на здравеопазването специализации да бъде оповестено къде в страната и за кои специалности има дефицит на фрагменти и всеки специализант да може да избира дали и с коя болница да подписа контракт.

2. Специализантите, кандидатстващи за финансираните от Министерство на здравеопазването специалности, да знаят авансово къде и при какви условия ще работят откакто завършат. Това да се подсигурява с предварителното сключване на контракт, който да дава изясненост на младите медици. Този контракт ще бъде и основанието болничното заведение да бъде подкрепена от Министерство на здравеопазването, само че при явен правилник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР