Редакцията на Труд news“ публикува копие от доклада на ДАНС,

...
Редакцията на Труд news“ публикува копие от доклада на ДАНС,
Коментари Харесай

Докладът на ДАНС: Стойнов заснел неправомерно изходния код на машините „да си го гледа и да си поиграе с него“

Редакцията на „ Труд news “ разгласява копие от отчета на ДАНС, провокирал абсурда с машинното гласоподаване. Според медията достоверността му е обезпечена от техни източници.

Документът е информация от 26.10.2023 година по отношение на получена информация за дейности на разположение, явяващи се евентуална причина за образуване на съмнение към потреблението на машини за гласоподаване на идните локални избори на 29.10.2023 година

Публикуваме елементи от наличието на документа, който видно от факсимилетата, не е обозначен с гриф „ Секретно “. По-рано денем апели да бъде оповестен целият отчет имаше към ротационния министър председател Николай Денков от представители на ГЕРБ-СДС, ППДБ, „ Възраждане “ и Има Такъв Народ, само че министър-председателят не се съобрази с настояването на народни представители от двете парламентарни обединения.

Ето главните акценти от документа на ДАНС:

– Във връзка с подготовката на идните локални избори е получена информация за дейности на заместник-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов, представляващи риск за образуване на удобна среда за внушения и операции, които биха могли да влияят отрицателно на идните локални избори на 29.10.2023 година

– Съгласно член 213б от ИК представителите на политическите партии получават достъп до изходния код и документите на електронната система за машинно гласоподаване. По искане на ЦИК този развой е осъществен на 23.10.2023 година в МЕУ, като са участвали 11 представители на разнообразни политически партии. Достъпът е обезпечен в готова и ръководена от МЕУ следена инфраструктура, ситуирана в зала 344 на министерството. Залата е с надзор на достъпа и с видеонаблюдение. Използваните носители на информация са механично унищожени пред представители на МЕУ и компания Сиела Норма АД за гарантиране, че изходният код няма да бъде непозволено публикуван и употребен.

– На 25.10.2023 година към 14,00 часа е било разпоредено от заместник-министър Михаил Стойнов да се организира още веднъж процедурата по създаване от първоначален код на софтуера на машините за гласоподаване в зала 344 на МЕУ. Разпоредено е дейностите по създаване на горепосочения код да се проведат малко по малко следвайки заложените процедури. По време на тези действия Стойнов е снимал с мобилния си телефон всички стъпки по създаване на изходния код на софтуера на машините за гласоподаване.

– Според информацията заместник-министър Стойнов е направил видеозаписа в несъгласие на разпоредбите за работа. Действията по непозволения запис, изработен от зам.-министър Стойнов, са доказани от системата за видеонаблюдение в залата, където се е осъществявала още веднъж процедурата по създаване от първоначален код на софтуера на машините за гласоподаване, а точно 344 в постройката на МЕУ. Същевременно присъстващи в залата са споделили, че това със снимането е неправилно, само че все пак той е траял. Според получената информация Стойнов е качил информацията от телефона си на флаш памет, с което е нарушил разпоредбите и е копирал програмен продукт, чиито авторски права се имат от комерсиално сдружение. Стойнов е споделил с присъстващите в залата, че е направил дейностите по видеозаписване построяването на софтуера от изходния код, за „ да си го гледа и да си поиграе с него “.

– Придобитата досега информация сочи:

1. Налице е непозволено снимане на процедурата по създаване на софтуера на изходния код на машините за гласуване;

2. Неправомерно държание от страна на Стойнов, обвързвано с разпространяване на сниманата информация от извършената процедура по създаване на софтуера за изходния код на машините за гласоподаване, качването й на портативна флаш памет и запаметяването й на персоналния му телефон;

3. Извършените от Стойнов дейности, включително и разпорежданията му за повторни дейности по компилирането на изходния код на машините основава риск тази информация да бъде предоставена на лица, които имат достъп до машините за гласоподаване преди изборите, както и по-късно.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР