Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен

...
Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен
Коментари Харесай

Новини или Novini - картината на печата за 27 януари

Редакционният екип на Actualno.com показва късия обзор на печата, отдаден на акцентите от вестниците, за днешния 27 януари, понеделник.
24 часа
Поне 10 души са издигнати от алените структури против Корнелия Нинова за идния вътрешнопартиен избор за водач на 26 април. Очаквано, самата тя води по брой номинации в цялата страна.
Сред конкурентните ѝ имена са тези на кмета на Перник Станислав Владимиров, на зам.-шефа на Българска социалистическа партия Кирил Добрев и на зам.-шефа на алената група Георги Свиленски, на шефа на Българска социалистическа партия в София Калоян Паргов и на Костадин Паскалев. Сред номинираните са и явните опозиционери на соцлидерката Атанас Мерджанов, Борислав Гуцанов, Георги Гергов, Красимир Янков и Валери Жаблянов. Всички те обаче са номинации на главните партийни организации и следва отсяването им от районните или общинските конференции. До 31 януари е срокът за главните структури, а от 15 февруари стартират идващите съвещания.
Труд
Няма риск за нарушение на валутния ръб. Това съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред “Труд ”, която е един от вносителите на измененията в Закона за Българска народна банка през преходните и заключителните разпореждания на Валутния закон.
Тези промени се вършат, с цел да въведем европейските наставления и са едно от изискванията нашата правна рамка да отговори на условията за участието ни в еврозоната, изясни Стоянова. По думите ѝ, няма заплаха за борда, а всичко останало е нечиста сделка. Правителството и Българската национална банка подписаха съглашение за изискванията, при които ще се водят договаряния за включването на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, така наречен чакалня на еврозоната. Първите два уговорката в това съглашение споделят тъкмо това – курсът на лв. по отношение на еврото да остане какъвто е сега, уточни ръководителят на бюджетната комисия.
Монитор
Данъчното привършване на компаниите ще бъде олекотено евентуално още от идната година. Бизнесът и данъчните са се договорили фирмите да се регистрират единствено пред националната приходна организация в период до края на юни, а статистическият институт и Търговският указател ще получават от данъчните по електронен път попълнените към този момент годишни доклади за активността си.
В момента бизнесът подава годишни финансови доклади два пъти един път до 31 март се подават годишните финансови доклади до Националния статистически институт (НСИ), а от там служебно се изпращат към Национална агенция за приходите. Другият период за компаниите е 30 юни, при който се разгласяват в Търговския указател финансовите доклади дружно с решението за тяхното приемане.
Предложението е направено от огромните работодателски организации по отношение на изработването на единна входна точка за подаване на годишни финансови доклади, разяснява пред „ Монитор “ изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР