Red Hot Chili Peppers е група, която не се нуждае

...
Red Hot Chili Peppers е група, която не се нуждае
Коментари Харесай

Забравеният съосновател на Red Hot Chili Peppers, който се погуби преди да доживее световната слава

Red Hot Chili Peppers е група, която не се нуждае от показване с неповторимото си звучене, с 11-те си студийни албума и с големите триумфи в дългия си път на развиване от 80-те до през днешния ден.

Свързваме състава с редица хитови песни в присъщия им фънк рок жанр, с гласа на Антъни Кийдис и виртуозните бас пасажи на Флий, с неустоимия китарен звук на Джон Фрушанте и с необикновено енергичните им шоута онлайн.

За страдание, той умира прекомерно млад, и то преди да разгърне изцяло капацитета си и да доживее най-великите моменти на Red Hot Chili Peppers.

Днес евентуално единствено отдадените почитатели на бандата знаят кой е Хилел Словак и в какво се показва приносът му. Но той заслужава доста повече самопризнание. Роден в Израел, в ранна възраст геният се мести със фамилията си в Щатите и бързо се увлича по рокендрола. Като дете от оскъдно семейство, той дели едно легло с брат си Джеймс и когато получава първата си китара, дълго смущава съня му, разучавайки по цели нощи песните на Джими Хендрикс, KISS и други типичен рок реализатори.

Тази спонтанност е изразена в музиката, в другарствата и връзките му с хората, както и, за жал, в потъването му в наркотична взаимозависимост. На Хилел не му лишава дълго време да стартира да развива личен жанр и неповторимо мислене при свиренето. Той желае да сътвори нещо с доста рокаджийска и пънкарска сила, което обаче резервира фънк корените си; безспорна мешавица от музикална спонтанност, която да се демонстрира и в композициите, и в театралните изяви.

Докато е още в гимназията, китаристът притегля своя непосредствен другар Майкъл Балзари (Флий) в бандата си Anthym. Тогава Флий е тромпетист, залитащ по джаза, който счита, че рокът е за загубеняци. Словак обаче трансформира възгледите му и стартира да го учи на бас китара.

От самото начало съществува специфична химия сред приятелите от гимназията Хилел, Флий и Антъни Кийдис. Още от този момент те стартират да използват LSD, кокаин, хероин и метамфетамини за забавление. Веднъж Кийдис непринудено се причислява към Anthym на сцената и в следствие тримата, дружно с барабаниста Джак Айрънс, образуват група, почнала напълно на смешка.

Тази група, несъмнено, е Red Hot Chili Peppers и тя стартира да набира известност на клубната сцена в Лос Анджелис. Скоро четиримата стават нещо като шлагер в ъндърграунд средите на Ел Ей и дори получават предложение за контракт със звукозаписна компания – фантазията на всеки музикант. Хилел Словак обаче получава предложение от лейбъл и с другата си група, Anthym, която тогава наподобява по-сериозната от двете и по тази причина той в началото взема решение да преследва бъдещето си с нея.

 SANTA MONICA, CALIFORNIA – OCTOBER 24: Red Hot Chili Peppers perform onstage during the Transformative Medicine of USC: Rebels with a Cause GALA at on October 24, 2019 in Santa Monica, California. (Photo by Joshua Blanchard/Getty Images for Lawrence J. Ellison Institute for Transformative Medicine of USC)

Но по време на записите на втория албум на What is This?, у Хилел настава смяна, той губи самообладание, отхвърля се от този състав се свързва с Флий и Антъни, с цел да се върне в Red Hot Chili Peppers. През това време другите двама са съумели да развият групата и да запишат дебютен албум без Словак, само че с подготвеност го одобряват назад – освен поради другарските си усеща, само че и тъй като осъзнават, че в музикален проект той е незаместим за тях.

Оттам нататък Red Hot Chili Peppers се трансформират в такава музикална мощ, с която малко на брой могат да се съпоставят в цялата история на музиката. За страдание на Словак, неговият път завършва преди групата да стигне върха си. Двамата с Кийдис се увличат прекалено много по опиатите и стават изцяло подвластни, а успеваемостта им и взаимоотношенията им страдат. Обещават си да спрат опиатите преди турнето по третия албум The Uplift Mofo Party Plan (1987).

„ Виждах, че той към този момент няма вътрешна мощност, зависимостта му беше взела живителните сили, които ти разрешават да се бориш. Беше печален миг “, спомня си Антъни. Китаристът стартира да демонстрира признаци на некомпетентност и индиферентност. Турнетата така и така са изтощителен интервал за музикантите, а проблемите на Хилел Словак вършат обстановката още по-трудна за Red Hot Chili Peppers. На един концерт той изцяло се срутва и се постанова съставът да изсвири цялостен сет без китара. После Хилел за малко е изхвърлен от групата и сменен за няколко концерта, само че му е даден нов късмет за европейската част от турнето.

Когато четиримата от Red Hot се прибират след завършека на турнето, те вземат решение да си починат един от различен за няколко седмици. През този интервал, без поддръжката на останалите, Хилел не съумява да се въздържи и се завръща към хероина. Когато за финален път се свързва с брат си Джеймс, той признава, че изпитва огромна потребност да продължи с опиатите, въпреки че осъзнава, че не трябва. Това е и последният диалог сред братята.

На 25 юни 1988 година Хилел Словак умира в дома си от свръхдоза хероин, едвам на 26 години. Тялото му е намерено два дни по-късно, а Джеймс намира в дневника му следните редове: Оттогава през годините Флий и Антъни нееднократно акцентират какъв брой обичат погубения си другар и какъв брой доста им липсва той. А приносът му за това, което съставляват Red Hot Chili Peppers за десетилетия напред е голям.

Словак не доживява взрива, който групата прави при започване на 90-те, когато към този момент е допълнена от Джон Фрушанте на китара и Чад Смит на барабани. Но без него като съосновател, Red Hot в никакъв случай нямаше да се трансфорат в това, което са през днешния ден.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР