Речникът обяви, че ИИ, който според него означава моделиране на

...
Речникът обяви, че ИИ, който според него означава моделиране на
Коментари Харесай

Речникът Колинс обяви съкращението ИИ за дума на 2023 година

Речникът разгласи, че ИИ, който съгласно него значи " моделиране на човешките умствени функционалности от компютърни стратегии ", се е трансформирал в преобладаващ дискурс на 2023 година Текстовият генератор Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) е пуснат през ноември 2022 година и от този момент е имало доста диспути по отношение на потреблението на технологията.

Лексикографите от речника " Колинс " сложиха ИИ отпред на листата, откакто разгледаха медийни източници, в това число обществените мрежи, тъй като използването на термина се е " ускорила с доста бързи темпове ".

Алекс Бикрофт, ръководещ шеф на издателство " Колинс ", сподели: " Знаем, че тази година терминът ИИ беше във фокуса на вниманието поради метода, по който се разви и бързо стана толкоз публикуван и вграден в живота ни, колкото " е-поща ", " стрийминг " или всяка друга в миналото футуристична, а в този момент ежедневна технология ".

Сред другите думи в листата на " Колинс " са " непо бебе " (nepo baby, букв. " шуробаджаначе ", бел. ред.), което се е трансформирало в известна фраза за разказване на деца на известни персони, които са съумели в специалности, сходни с тези на родителите им, и терминът " дебанкиране " (debanking), означаващ " отнемане на хора от банкови услуги ".

Носителката на премия " Оскар " Джейми Лий Къртис, щерка на фамозните артисти Джанет Лий и Тони Къртис, и артистът Ноел Галахър, татко на модела Анаис Галахър, се изрекоха по въпроса за шуробаджанащината (или непотизма) при децата на известните.

Галахър сподели пред радио " Екс ", че е " човешко да помагаш на децата си ", до момента в който Къртис съобщи, откакто одобри оценката на Гилдията на филмовите артисти за ролята си във " Всичко на всички места едновременно ", че хората може да си помислят, че тя е непо бебе, само че персонално за нея протичащото се е необикновено.

В листата с основни думи попадат и определението " ултрапреработена " (ultraprocessed) за храна и съществителното " семаглутид " (semaglutide) - за лекарство, употребявано за управление на апетита.

Сред новите думи на " Колинс " неизбежно влизат и термини от обществените медии като " деинфлуенсинг " (deinfluencing), което значи " да предупредиш почитателите си да заобикалят избрани търговски артикули ", както и ТикТок наклонността да се назовават " кенън ивенти " (canon events) повратни събитията, изменящи живота на човек, отбелязва ДПА.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР