Реално спада на доходността стига до почти два пъти само

...
Реално спада на доходността стига до почти два пъти само
Коментари Харесай

Спестяванията на българите за втора пенсия се топят

Реално спада на доходността стига до съвсем два пъти единствено в границите на третото тримесечие на тази година

Трето следващо тримесечиеспестяванията на 3,9 млн. българи за втора пенсия се топят. Като ситуацията даже се утежнява спрямо второто тримесечие на тази година, демонстрират данните на Комисията за финансов контрол за доходността на пенсионните фондове, предава вестник.

Всеки роден след 31 декември 1959 година е длъжен да се обезпечава в универсалните пенсионни фондове. Като там сега са спестяванията на 3,9 млн. души.

Един единствен фонд от деветте универсални регистрира рентабилност над нулата за третото тримесечие на тази година на база 2-годишен интервал, демонстрират данните на КФН. Това е фондът на ЦКБ-Сила, при който доходността е едвам 0,46%. През второто тримесечие позитивна рентабилност имаха 3 от деветте универсални пенсионни фонда, а останалите шест губеха парите на вложителите си. В момента загуби на цената на самостоятелните партиди регистрират към този момент осем фонда.

Най-лошите резултати пък се регистрират при универсалния пенсионен фонд на " ДСК-Родина ", където доходността за интервала 30 септември 2020 към 30 септември 2022 година е минус 5,42%. При най-големия фонд на пазара на " Доверие " доходността е минус 4,79 на 100, следват " Съгласие " с минус 3,83%, " Топлина " с минус 3,08%, ОББ с минус 3,02%, " Алианц-България " с минус 2,83 на 100 и " Бъдеще " с негативна рентабилност от 0,82%. Най-малкият фонд ПОИ регистрира минус 0,5 на 100 рентабилност.

Реално спада на доходността стига до съвсем два пъти единствено в границите на третото тримесечие на тази година. При регистрираните през лятото данни най-ниската отричателна рентабилност беше минус 2,29% до момента в който сега към този момент е минус 5,42%.

Причината за продължаващия трето тримесечия спад на пазара на пенсионните фондове е войната в Украйна, която докара до рекордни спадове на финансовите пазари. Това докара до най-тежката рецесия на българските пенсионни фондове от 2009 година насам.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР