Реалистично е да се събират свръхпечалбите на Лукойл“ от разликата

...
Реалистично е да се събират свръхпечалбите на Лукойл“ от разликата
Коментари Харесай

Денков: Дерогацията за Лукойл няма как да падне сега, реалистично е да съберем свръхпечалбите от разликата в цените на нефта

Реалистично е да се събират свръхпечалбите на „ Лукойл “ от разликата в цените на двата типа петрол. Това съобщи министър председателят Николай Денков пред публицисти в Благоевград, съобщи Българска телеграфна агенция. Рафинерията в Бургас работи с съветския " Уралс ", чиято цена е по-ниска от референтния за Европа вид " Брент ".

Именно това е бил и фокусът по време на срещата в Народното събрание по-рано през днешния ден, стана ясно от думите на министър-председателя Денков.

Разговорите бяха по гледище на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които през уикенда желаеха още в този момент отмняна на отсрочката за преправка на съветски нефт за " Лукойл ".

Преди по-малко от месец Народното събрание гласоподава тя да важи до октомври 2024 година, като до тогава рафинерията последователно трявба да проработи с неруски нефт.

В в този момент, а по време диалозите в Народното събрание стана ясно, че се рафинерията би трябвало да внесе дължимите налози в размер на половин милиард лв..

„ Не става дума за договорка, а за това какво е най-полезно за България. Това, което беше препоръчано предходната седмица – да се анулира дерогацията в границите на седем дни, през днешния ден, както и преди месеци, когато беше правено това предложение, е невероятно. Това значи, че рафинерията няма да има нефт след 10-15 дни, когато се изчерпят запасите и запасите, които има там “, акцентира министър председателят.

Беше доста значимо да се разиска с другите водачи какво е реалистично, а това, което е реалистично и свястно, е да се съберат свръхпечалбите на „ Лукойл “ от разликата в цените на двата типа петрол, изясни министър председателят.

Денков уточни, че другият нефт се обезпечава с дълготрайни контракти, които изискват месеци на договаряния, което е и главната причина за предходното решение прекъсването на дерогацията да се прави на стадии.

Това, което чакаме, е „ Лукойл “ да съблюдава законите такива, каквито са, което е облагане с общо към 60 % налог върху свръхпечалбите, тъй че това са 500-те милиона, за които става дума, разяснява Денков. „ Всички дружно желаеме тези налози да влязат в хазната оптимално скоро и не по-късно от края на годината “, сподели още министър-председателят.

Премиерът добави, че е значимо облагането върху свръхпечалбите да влезе в бюджета по верния метод, което следва от закона.

Има фонд, за който има правила по какъв начин да се употребяват тези средства и това е нещо, което ще продължи да бъде обсъждано, уточни министър-председателят.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР