Реакциите от парламента - всички политически сили коментираха думите на

...
Реакциите от парламента - всички политически сили коментираха думите на
Коментари Харесай

Политическите коментари: Какви са важните задачи пред НС преди разпускането му

Реакциите от Народното събрание - всички политически сили разясниха думите на президента Румен Радев за значимите задания пред Народното събрание преди разпускането му.

Има Такъв Народ са съгласни, че още доста закони би трябвало да бъдат разисквани и признати, само че оставят тази работа за идващия парламент. Смятат, че в този момент вниманието би трябвало да бъде ориентирано към актуализацията на бюджета.

" Оттук нататък всичко е в ръцете на президента Румен Радев. Парламентът към този момент насрочи президентските избори на коя дата ще се проведат. Логично е за всички нас изборите да се проведат 2 в 1, да се спестят парите на българския поданик ", съобщи Станислав Балабанов от ПГ на " ИТН ".

От " Демократична България " ще упорстват, с изключение на бюджетът, да се одобряват и измененията за правосъдната власт. Но предвиждат, че на 46-ото Народно заседание не му остават доста дни.

" Аз си мисля, че докъм 15 септември ще бъде животът на този парламент, с цел да може да се одобри актуализацията на бюджета и някои от законите, които са минали на първо четене ", добави Атанас Атанасов от ПГ на " Демократична България ".

Мая Манолова от " Изправи се БГ! Ние идваме! " е съгласна, че Планът за възобновяване би трябвало да бъде признат, тъй като е обвързван с приходната част на бюджета. Обвинява Българска социалистическа партия, че са избързали с решението за връщане на мандата.

" След като Българска социалистическа партия не прояви храброст и грижа за върховенството на правото и не дава опция с връщането на мандата на 7-ми септември да се одобряват законите, които стартират промяната в правосъдната система, това би трябвало да направи българският президент ", сподели Мая Манолова, ръководител на ПГ на " Изправи се БГ! Ние идваме! ".

Според Българска социалистическа партия, в случай че в действителност някой е желал да направи правосъдна промяна, е трябвало още от първия ден на Народното събрание да се захване с тази задача.

" Но е удивително това, че сътрудници, които претендират, че желаят да създадат гражданска война в законите на България, вместо да стартират с тези закони от първия ден, тук се занимаваме с чуване на министри, описване на сказки и приемане на странни решения ", добави Румен Гечев от ПГ на " Българска социалистическа партия за България ".

ГЕРБ-СДС нападат президента, че не може да слага условия, с цел да съблюдава конституционната процедура. Напомнят, че сходна е била обстановката и преди връчването на втория мандат.

" Г-н Радев се трансформира в рецидивист във връзка с условията си към Народното събрание и не следва конституционните процедури. Недопустимо е, съгласно нас, да се слагат някакви условия за активността на Народното събрание и те да са залог за спазването на Конституцията от него ", разяснява Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Подобна е позицията и на Движение за права и свободи.

" И всяка форма на слагане на условия за персонално облагодетелстване или нагласяне на датите е директна корист с нормите на Конституцията. Но аз съм сигурен, че президентът има прелестни консултанти по конституционно право ", сподели още Хамид Хамид, заместник-председател на ПГ на Движение за права и свободи.

Колко дни още ще има 46-ото Народно заседание - решението е на президента Румен Радев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР