rbc.ru/economic,.2018 Русия се кани да спре добива в най-голямото газово

...
rbc.ru/economic,.2018 Русия се кани да спре добива в най-голямото газово
Коментари Харесай

Между Крим и Одеса: защо Русия съкращава добива на газ в Черно море


rbc.ru/economic,.2018

Русия се кани да спре добива в най-голямото газово находище на кримската офшорна зона - Одеса. Това се дължи на междудържавния спор с Украйна в интернационалния арбитраж, написа " РосБизнесКонсалтинг " /РБК.

Руските управляващи имат намерение да спрат икономическите действия в газовото поле Одеса, което обезпечава Крим с съвсем половината от личния си газов рандеман, оповестиха за РБК източници от федералните и кримските управляващи. Това решение, съгласно тримата федерални чиновници, е обвързвано с интернационалния арбитражен спор по морското право, който Украйна стартира против Русия през септември 2016 година

Твърденията на Украйна в границите на този спор се отнасят до необятен кръг от въпроси, свързани с активността на Русия в Черно море след присъединението на Крим. По-специално, украинският президент Петро Порошенко съобщи, че до момента в който добива газ в Одеса и други полета край крайбрежията на Крим, Русия " краде " естествените запаси от морския шелф на Украйна ". Иска на Украйна не е оповестен, производството е поверително, само че източникът на РБК удостоверява, че за местонахождението Одеса претенциите на Киев са дефинирани, както следва: Русия организира неразрешени стопански действия там. А прекратяването на производството е тактически ход, фиктивен метод за унищожаване на това изказване, акцентира събеседникът на РБК. В същото време, въпросът за връщането на контрола върху полето на Украйна, съгласно него, не си заслужава.

Според два от източниците, да се спрат добивните действия в находището Одеса - е рекомендация на Министерството на външните работи. Неговият юридически отдел взема присъединяване в разногласието от името на Руската федерация, излиза наяве от преписката по делото на интернет страницата на Постоянния трибунал в Хага (арбитражът е формиран на съображение Конвенцията на Организация на обединените нации от 1982 година по морско право).

Какъв е депозитът в Одеса

Газовото поле Одеса се намира в шелфа на Черно море на 130 километра от Одеса и на 155 километра от брега на Крим. Доказани запаси - 21 милиарда кубически метра газ. Находището е намерено още в края на 80-те години, само че едвам през 2012 година Украйна стартира промишления рандеман от него (стартът е даден от украинския президент Виктор Янукович).

През март 2014 година полето Одеса, дружно с други активи, попада под контрола на Кримската «Черноморнефтегаз» и минимум до 2016 година е главният източник на газ за Крим. През 2015 година 49,1% от личния рандеман е предоставян в Крим. От газовото поле към Крим има подводен газопровод към Крим. В допълнение към това находище, «Черноморнефтегаз " създава още осем залежи в шелфа само че Черно море в акваторията на Азовско море, както и на сушата на Кримския полуостров.

" Министерството на външните работи реши: в случай че ние не правим активност там [в находище Одеса], няма да има спор " - изяснява един от събеседниците на РБК. " Няма спор за принадлежността, има спор за икономическите действия в морските граници на Украйна ", прибавя той. Отделът за информация и преса на Министерството на външните работи не отговори на въпросите на РБК.

Украйна стартира арбитражното произвеждане против Русия на 16 септември 2016 година ( " Спор за правата на крайбрежната страна в Черно море, Азовско море и Керченския пролив " ). Киев изисква освен отбрана на морските си права, само че и обезщетение за вреди, заяви украинското външно министерство. Делото е за " нелегално потребление на ресурсите в моретата Черно и Азовско, нелегално потребление на инфраструктурата, противозаконен рандеман ", съобщи ръководителят на Киевската компания «Черноморнафтогаз» (считаща себе си за занонния притежател на нефтените и газовите активи в Крим) госпожа Светлана Нежнова.

През май 2017 година в Хага е извършено първото процесуално чуване. До 19 февруари 2018 година Украйна трябваше да даде на Арбитражния съд, формиран от пет съдии, с 4

" доказателствена база " за това, по какъв начин Русия, съгласно Киев, " нарушава правата " на Украйна в Черно море. След това Москва ще има опция както да отговори на тези обстоятелства, по този начин и да показа вероятни възражения против юрисдикцията на трибунала. Решението по разногласието ще бъде взето не по-рано от 2020 година, на съображение процесуалния ред на съда.

Според източника на РБК, находището Одеса надалеч не е от първостепенно значение в този развой, главната тематика е Кримският мост. Украинските управляващи, да вземем за пример, оповестиха претенциите си по отношение на ограничаването за навигация през Керченския пролив заради построяването на моста.

Преводът е оповестен в бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР