Развиващите се пазари се оживяват благодарение на предпазливата лихвена политика

...
Развиващите се пазари се оживяват благодарение на предпазливата лихвена политика
Коментари Харесай

Печеливши и губещи от ръста на петролните котировки

Развиващите се пазари се оживяват с помощта на внимателната лихвена политика на Федералния запас, на продължаващите търговски договаряния сред Вашингтон и Пекин и на по-силните от прогнозните данни за стопанската система на Китай. Суровият нефт може да се окаже новият попътен вятър в платната на развиващия се свят, откакто Белият дом отстрани изключенията, свързани със глобите върху износа на черно злато от Иран - акт, който изстреля неотложно нагоре цените на черното злато. Петролните котировки на контрактите за вид "Брент " с доставка през юни допряха 75 щ. $ за барел на 23 април (за първи път от октомври 2018-а насам), а ден по-късно леко "омекнаха " до към 74.55 щ. $ за барел. И въпреки да няма гаранция, че растежът ще продължи, активите на разрастващите се пазари в исторически проект са печелили от увеличаващите се петролни цени. Индексът MSCI, следящ валутите им, е реализирал двуцифрена рентабилност по време и на трите най-мощни възходящи придвижвания на черното злато от 2000-а насам.

Най-тясна позитивна корелация ( става дума за придвижване в една и съща посока) с цените на суровия нефт (0.64 пункта) има съветската рубла, която скочи с 21% през последния мощен интервал на горивото - от февруари 2016-а до октомври 2018-а. Най-големият производител на природен газ - Русия, се радва сега на засиления интерес на вложителите, които "разграбиха " дълговите бумаги в национална валута в поредност от рекордни продажби. Принос за триумфа на покупко-продажбите има и вероятността за по-щедра парична политика през последните месеци на 2019-а, която "подслажда " предстоящата възвръщаемост на вложенията.

Колумбийското песо също притегля купувачи. Освен че има позитивна корелация от 0.61 с петролните котировки, анализатори на "Джей Пи Моргън Чейз " сочат тази валута като една от най-евтините сред съперниците от развиващия се свят. А мениджърът на хеджингови фондове Саид Хайдар я е присъединил измежду водещите си активи.

Бразилският реал, който също следва ценовите придвижвания на черното злато (0.34 пункта позитивна зависимост), е в малко по-сложно състояние и се колебае нагоре-надолу под въздействие на новините за плануваната пенсионна промяна в страната, която може да уравновеси всяка поддръжка най-малко в кратковременен аспект. Все отново, съществено преимущество на реала е, че вследствие на последната порция неприятни вести той много е поевтинял - по оценка на "Моргън Стенли ".

От противоположната страна на монетата - с негативна корелация (движение на валутите и на нефтените котировки в противоположни посоки), са турската лира, индийската рупия и филипинското песо.

В най-неизгодно състояние е Турция, която е вносител на горива и сила и постоянно изостава от сътрудниците си от развиващия се свят при растеж на цените на суровините. Страната е мощно подвластна и от вноса на ирански недопечен нефт, който е под мощния прицел на глобите на Вашингтон. Това трансформира турската лира (с негативна корелация от минус 0.04 към нефтените котировки) в евентуално едва звено, съгласно Франсис Хъдзън - международен пълководец на "Абърдийн стандард инвестмънтс ".

Индийската рупия е с най-силна негативна корелация с цените на петрола (минус 0.17 пункта) от противниците си от разрастващите се пазари през последните пет години. Черното злато е най-голямото перо във вноса на азиатския исполин, който всеки месец от 2002-а насам е с търговски недостиг. В кратковременен проект обаче отношението към Индия и валутата й по-скоро ще е под въздействието на резултатите от изборите в страната през май.

Ако изключим Аржентина и Турция, които са най-големите губещи от последните продажби на валути на разрастващите се стопанства, филипинското песо е потърпевшо най-силно от последния растеж на нефтените котировки, макар че има най-слаба негативна взаимозависимост с тях (минус 0.02 пункта). Този път обаче нещата могат да са разнообразни поради по-добрата национална икономическа обстановка, по оценка на Сали Грейг - паричен управител в "Бейли Гифърд енд ко. " в Единбург.

Въпреки подема на цените на петрола и несигурността на доставките вследствие на наложените от президента Доналд Тръмп наказания против Техеран, Световната банка намали прогнозата си за цените на горивото през тази и през идната година. Експертите чакат приблизително 66 щ. $ за барел през 2019-а и 65 $ за барел през 2020-а, излиза наяве от последния разбор на вероятностите на пазарите за първични материали на институцията. Основанията им са - предстоящ по-слаб международен напредък, увеличаващото се произвеждане на черно злато в Щатите и рестриктивните мерки на ОПЕК. Все отново, експертите на институцията се застраховат с претекст, че политическата неустановеност може да поправя посоката на придвижване на петролните котировки.

По сметки на Световната банка черното злато е поскъпнало с 34% от началото на годината. Потреблението на суровината се е нараснало с 1.1% през първото тримесечие на 2019-а, като Китай, Индия и Щатите имат максимален принос. Очакванията на банковите специалисти са за 1.2% растеж на потреблението на недопечен нефт през тази година с най-едри консуматори - Китай и Индия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР