Развитието на войната в Украйна до този момент опровергава всички

...
Развитието на войната в Украйна до този момент опровергава всички
Коментари Харесай

Губи ли наистина Русия войната, какво става в Украйна

Развитието на войната в Украйна до този миг опровергава всички предварителни прогнози на военните анализатори.

Вчера и завчера съветското нахлуване наподобява се забави, понасяйки по-тежки от предстоящото загуби. Дали тези изказвания са единствено агитация, популяризирана от Запада и Украйна? Според военните специалисти от „ Task & Purpose” поначало би трябвало да сме скептични към такава информация.

Причините за това съветската войска да не е превзела Киев са напълно разнообразни. Същевременно най-важното доказателство, че Русия среща надалеч по-силна опозиция от предстоящото, е, че към момента не управлява небето над Украйна.

Това е още по-впечатляващо предвид на обстоятелството, че единствено преди пет години украинската войска беше в плачевно положение. Ставащото демонстрира и какъв брой значими са мотивацията и образованието на бойците, участващи в сраженията.

Въздушното предимство се дефинира като обстановка, в която едната от воюващите страни към този момент не е в положение дейно да противодейства на другата във въздуха. Изтребителите МиГ-29 на украинските военновъздушни сили обаче не престават да летят и да извършват задачи. Противовъздушната защита също продължава дейно да противодейства на съветските офанзиви. Това е изненада за военните анализатори, защото се очакваше, че Русия елементарно ще откри въздушно предимство още в първите дни на войната в Украйна.

Турските дронове „ Байрактар” също се оказват изненадващо ефикасни против настъпващите съветски сили. Въпреки че са способни да носят ракети, главната им роля е наблюдаване на напредването на съперника, което разрешава съгласуван и прецизен обстрел с украинските системи „ Джавелин”.

В първия ден на съветската инвазия – 24 февруари, всички настъпващи елементи изминаха сред 65 и 70 км от първичните си бази. Всъщност това е дистанцията, което една бойна единица с бронирана техника може да измине за ден, в случай че не среща никакви спънки.

По всичко обаче наподобява, че съветската войска не разполага с нужната логистика и задоволително снабдителни камиони, с цел да поддържа това движение. Когато се отдалечат на повече от 140 км от базите си, частите стартират да изпитват съществени логистични проблеми. Разстоянието от съветските снабдителни депа в Беларус до украинската столица Киев с към 180 км. Един продоволствен камион би трябвало да прави по приблизително три курса дневно. Така че логистиката лимитира мощно бойните качества на съветската войска в Украйна.

В този подтекст обаче настъплението не наподобява да е по-бавно от опциите на настъпващите сили.

За всеки съветски боец, които влиза в стълкновение има още най-малко четирима, заети със доставяне и логистика. Друг е въпросът каква част от съветската стопанска система сега работи единствено, с цел да поддържа войната в Украйна.

По пътищата на Украйна бяха снимани цели съветски танкови колони, чакащи доставки на гориво за машините. Има и отчети за пленени съветски бойци, които при залавянето им нямали никакви хранителни дажби в себе си.

Въпреки всичко това, съветското нахлуване напълно не е постепенно. На Съединени американски щати им трябваха три седмици, с цел да стигнат до Багдад по време на втората война в Ирак.

Няма нищо учудващо в това, че на съветската войска ѝ трябват повече от 2-3 дни, с цел да заеме позиции, от които да стартира интервенции против огромните украински градове.



На втория ден от нашествието настъпващите елементи напреднаха на към 100 км във вътрешността в територията Украйна, достигайки максимума на директните си снабдителни линии и приближавайки Киев.

Данните сочат още, че съветските войски целеустремено заобикалят доста от обитаемоте места по пътя им, вместо да минават през тях.

Друга любопитна детайлност, която разкри карта, открита в покорен съветски боец, е, че нападащата войска не употребява системи за сателитна навигация. Така координирането на настъплението става доста по-трудно и надлежно е належащо повече време, до момента в който частите заемат позиции.



На третия ден съветската войска опита два десанта от Черно море в Южна Украйна – в региона на Одеса и край Мариупол. Русия разполага с 10 десантни кораба, способни да транспортират до 10 танка и до 350 боеца. Десантът край Одеса беше отхвърлен от украинските бранители, които унищожиха дузина танкове и смъкнаха няколко съветски вертолета. Десантът край Мариупол обаче беше сполучлив, завършвайки обграждането на този регион от Украйна дружно с частите навлезели през Крим и Донбас.

На идващия ден съветското нахлуване на процедура спря, изчаквайки доставки на гориво и храна. Сателитните фотоси демонстрират колони от съветски снабдителни камиони, придвижващи се от депата в Русия и Беларус към бойните елементи в Украйна. Това тактическо закъснение евентуално сочи, че съветската войска се готви за стартирането на огромна атака против украинската столица.

Сателитни изображения демонстрират километрични колони с съветска бронирана техника, които се доближават към Киев.

60 km de vehículos militares camino a tomar la capital de

Imágenes tomadas por satélite muestran decenas y decenas de vehículos militares que se encuentran a solo 25 kilómetros del centro de Kiev, la capital ucraniana. /ft
— DW Español (@dw_espanol)
Важно е да се знае, че танковете имат единствено подкрепяща роля при сражения в градове. Причината е, че постройките лимитират доста обсега на оръдията им, скоростта на напредване и трансформират всеки танк в цел, до която бранителите могат елементарно да се приближат.

Ето за какво, преди съветските танкове да влязат в Киев, отбраната на града би трябвало да бъде преодоляна от по-леко въоръжените елементи на пехотата.

Kindly compare the satellite imagery to the environment of the video suggesting Spl Ops (Chechen Forces) near the woods outside
— Udit Kulshrestha (@uditkulshrestha)
В четвъртия ден от офанзивата стартира масирана съветска офанзива против Харков, втория по величина град в Украйна. Кадри от охранителни камери демонстрират, че в офанзивата са взели участие ветерани, придвижващи се в стегнати тактически обединения по улиците на града. За малко време той беше високомерен.

Последвалата украинска контраофанзива обаче съумя да изтласка назад съветските сили. След сраженията по улиците на Харков останаха десетки развалени и унищожени съветски транспортни и бронирани машини.

Anton Gerashchenko reports that Russian "Tiger " was destroyed in Kharkiv
— WithUkraine 24/7 (@With__Ukraine)
Например видео, снимано от жител край супермаркет в Харков, демонстрира украински бойци към пет развалени джипа ГАЗ 2330 „ Тигър”. Това е цялостен погубен съветски взвод. Друго видео, снимано северно от Харков, демонстрира изцяло унищожена колона съветски бронирани машини на пехотата – БМП.

До този миг единствено към една трета от съветската войска, обкръжила Украйна, взе участие в офанзивата. А действително в бойните дейности са се присъединили сред 10 и четиринадесет хиляди бойци. Приблизително толкоз е и броят на украинските сили, взели участие в сраженията.



Кадрите от дронове, охранителни камери и мобилни телефони сочат, че доста от съветските бойци, участващи в тази първа вълна от нашествието са новобранци. Това е нормална тактичност за експериментиране на силите на съперника. Причината е, че загубите в първите въоръжени конфликти при сходни спорове постоянно са огромни. Втората вълна евентуално ще бъде формирана главно от доста по-добре готови и стимулирани ветерани.

Повечето от сраженията се водят денем, което сочи, че доста участващите съветски сили нямат средства водене на нощни бойни дейности. Не по този начин обаче стоят нещата в Киев и Харков. Вероятно там се концентрират елитни съветски елементи.

В съпоставяне с армиите на западните страни от НАТО, бойните благоприятни условия на руснаците наподобяват лимитирани и високата оценка за тях е по-скоро резултат от ефикасна агитация. Развитието на акцията в Украйна досега демонстрира недофинансиране, слаба логистика и незадоволителна подготовка на съветската войска.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР