Развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и

...
Развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и
Коментари Харесай

Държавният глава: В историческата буря трябва да сме сплотени зад националния интерес

Развитието на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лековерие, съобщи президентът и висш главнокомандващ в словото си във връзка Деня на храбростта и празник на Българската войска

Скъпи сънародници,

На светлия християнски празник Гергьовден, след три години спиране, още веднъж на площада са издигнати представителните роти на Българската войска.

В Европа бушува война - невиждана по мащаби и залог в най-новата история на нашия континент. България навлезе в тези рискови времена след години на необразовани и користни опити с Въоръжените сили. С насаждани илюзии, че войните са част от предишното. Че попрището на военнослужещия е безперспективно, а армията е отживялост. Политическият хайлайф дълго пренебрегваше рисковете в средата за сигурност. Бездействието и пагубните решения бяха размивани в груповата безнаказаност.

Като президент и висш главнокомандващ на Въоръжените сили, като офицер и пълководец от Българската войска, желая да заявя, че развиването на Въоръжените сили и войната не търпят дилетантщина и лековерие. Достатъчно са печалните образци в предишното, когато българският боец и българският народ са плащали политическата изгода, лековерие и липса на предвидливост.

Има един исторически потвърден принцип във военната тактика. Една цитадела се завладява най-лесно от вътрешната страна. В основата на всяко проваляне лежи честен пробив: чуждопоклонство, подкупност, обезверяване, публичен ерес - все неща, от които обичайно страдаме, само че за които скъпо плащаме. Затова Гергьовден е изключително значим празник. В деня на Св. Георги Победоносец означаваме единението на народ и войска. Припомняме си, че в историческата стихия би трябвало да сме сплотени зад националния интерес, с цел да съхраним своя живот и този на околните, да опазим нашия дом и просвета.

След броени минути в церемониален марш ще преминат хората, приели задачата с живота си да бранят Родината. Ще прелетят самолетите и вертолетите и ще дефилира сухопътната техника, с които нашите военнослужещи извършват своите конституционни и съюзни задължения. Ще приветстваме и нашите съдружници от Италианските въоръжени сили в състава на многонационалната бойна група.

Уважаеми военнослужещи,

Благодаря ви, че макар провокациите, продължавате да отстоявате идеята България с професионализъм, безрезервност и чест. Нека Св. Георги Победоносец ви закриля и укрепва вашата десница!

Нека не забравяме, че 6 май е и Ден на храбростта, която всеки българин носи в сърцето си като завет от хората, отстояли България през вековете.

Скъпи съотечественици,

Позволете ми да ви поздравя с празника и да ви пожелая здраве, мир и благоденствие. Благодаря на всички вас, които през днешния ден излязохте на площада, с цел да подкрепите нашите мъже и дами в униформа.

Чест и популярност за Българската войска и за всички храбри българи!

Да живее България!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР