Развитието на партньорството с Азербайджан в енергетиката укрепва реалната диверсификация

...
Развитието на партньорството с Азербайджан в енергетиката укрепва реалната диверсификация
Коментари Харесай

Радев обсъди с азербайджанския си колега изграждането на газовия интерконектор с Гърция

Развитието на партньорството с Азербайджан в енергетиката укрепва действителната диверсификация в доставките на природен газ освен за България, а и за Европейския съюз.

Това съобщи президентът Румен Радев, който организира през днешния ден телефонен диалог с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата разискаха настоящи въпроси на съдействието в енергетиката, както и следващо задълбочаване на политическия разговор на най-високо ниво.

Обща бе позицията, че забавеното през последните години създаване на газовия интерконектор сред България и Гърция е главната спънка пред страната ни да внася целия размер от 1 милиарда куб. метра природен газ годишно от Азербайджан, за което е подписано двустранно съглашение.

Румен Радев акцентира, че са подхванати ограничения за наваксване на това закъснение и се чака въвеждането в употреба на междусистемната газова връзка с Гърция да стане през идната година. Затова президентът прикани за еластичност при осъществяването на двустранното съглашение за доставки на природен газ от Азербайджан за България, с цел да не регистрира страната ни загуби до действителното създаване на мрежата за транспорт на природен газ.

По време на диалога президентът Илхам Алиев изрази подготвеност за разговор по този въпрос и означи, че с изключение на експорт на природен газ за България, Азербайджан към този момент доставя и електрическа енергия за страната ни през територията на Република Турция.

Румен Радев открои смисъла на основаните социално-иновационни центрове в Азербайджан за рационализация на страната. Българският държавен глава възобнови поканата си към президента Илхам Алиев да посети България в комфортно за него време, наблягайки че тази аудиенция ще способства за следващо задълбочаване на двустранния разговор на най-високо ниво, както и за развиването на двустранното съдействие сред двете страни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР