Развитието на електронните технологии и електронната търговия, по специално извършвана

...
Развитието на електронните технологии и електронната търговия, по специално извършвана
Коментари Харесай

Електронен магазин и как да определим място на стопанска дейност на чуждестранно юридическо лице

Развитието на електронните технологии и електронната търговия, по особено осъществявана чрез електронен магазин, постанова проучването на въпросите, свързани с установяване на „ мястото на стопанска активност “ на задгранично юридическо лице, извършващо продажба на артикули, в това число и възникването или неналичието отговорности за регистрация по Данък добавена стойност. За задачите на данъчното право вярното установяване на „ мястото на стопанска активност “ има значително значение за данъчното облагане на задграничното юридическо лице.

Електронният магазин е интернет уебсайт, посредством който се прави продажба на стоки/услуги посредством подписване на контракт от разстояние по член 45 от Закона за отбрана на потребителите. В интернет уеб страницата следва да е вградена функционалност за избор, включване и изключване на стоки/услуги в потребителска кошница, за въвеждане на информация за купувача, адреса на доставка и за избор на способ за плащане2. Следва да се има поради, че съществуването на интернет уебсайт не значи автоматизирано да се одобри, че е налице електронен магазин.
Липсва електронен магазин за интернет уебсайт, в които се популяризират стоки/услуги. Това е по този начин, тъй като електронен магазин има единствено в този интернет уебсайт, в които се реализира търговия, при т.нар контракт от разстояние. Последният съставлява контракт по силата на които се прави продажба на артикули от разстояние, без едновременното физическо наличие на търговеца и потребителя. Този контракт се подписва, посредством електронна връзка, обезпечена на интернет уеб страницата, чрез заявяване на стоки/услуги от потребителя в потребителска кошница.
Практически контракт за продажба, посредством електронен магазин се подписва, когато декларираните стоки/услуги от потребителя в потребителската кошница, се потвърдят от търговеца. При липса на електронен магазин не поражда съображение за данъчно облагане, както с директен, по този начин и с индиректен налог.

Как се таксуват с директни налози задграничните юридически лица е посочено в член 4, алинея 2 от Закона за корпоративното подоходно облагане? Последните заплащат в Република България корпоративен налог за облагите, осъществени единствено, посредством място на стопанска активност в Република България.
Какво е „ място на стопанска активност “? Отговор на този въпрос се крие в §1, т. 5 от ДОПК1. Същата наредба не се ползва, когато със съответната страна е налице - конвенция за отбягване на двойното данъчно облагане и попречване отклонението от облагане с налози на приходите.
Това предписание произлиза от член 5, алинея 4 от Конституцията на Република България. Когато е налице конвенция за отбягване на двойното данъчно облагане и предотвратяването на отклонението от облагане с налози на приходите понятието „ място на стопанска активност “ се съдържа в нея, а не в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. Например със Съединени американски щати има Споразумения за избягване на двойно данъчно облага и ще се ползва този интернационален контракт, а с Чили няма и „ мястото на стопанска активност “ на едно задгранично юридическо лице ще се дефинира, съгласно Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.
„ Мястото на стопанска активност “ на задграничното юридическо лице се използва в СИДДО2 с оглед установяване страната, в която се таксуват с налог облагата от друга договаряща се страна. Дали това е Република България, отговорът следва да търсим в съответната Споразумения за избягване на двойно данъчно облага.
Когато задграничното юридическо лице е със седалище Съединени американски щати, то по силата на Споразумения за избягване на двойно данъчно облага „ мястото на стопанска активност “ ще се дефинира по тази конвенция. Когато задграничното юридическо лице е със седалище в Чили „ мястото на стопанска активност “ ще се дефинира по §1, т. 5 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.
„ Място на стопанска активност “ по смисъла на всяка Споразумения за избягване на двойно данъчно облага е посочено в член 5. Ще вземем за образец Споразумения за избягване на двойно данъчно облага със Съединени американски щати. В член 5, алинея 1 от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага е дадена общата режисура по отношение на „ мястото на стопанска активност “. Мястото на стопанска активност по смисъла на тази наредба е физическото място на активност на едно дружество, посредством което се реализира напълно или отчасти стопанска активност в другата договаряща се страна.
По силата на член 5, алинея 2 от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага със Съединени американски щати „ мястото на стопанска активност “ включва: място на управление; клон; офис; фабрика; работилница; мина, нефтен или газов бунар, кариера или всяко друго място за извличане на естествени благосъстояния. Следва да се има поради, че изброяването по член 5, алинея 2 от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага със Съединени американски щати не е изчерпателно, а примерно и се ползва единствено, в случай че избраните обекти дават отговор на условието на член 5, алинея 1 от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага със Съединени американски щати.
Като вземем поради, член 5, алинея 1 от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага със Съединени американски щати „ мястото на стопанска активност “ на електронния магазин би бил физическото разположение на сървъра, от които е налична уеб-страницата на задграничното юридическо лице. Ако сървърът е в Съединени американски щати или в друга страна, отвън Република България, то „ мястото на стопанска активност “ няма да е в България.
Пример: при сървър физически ситуиран в Съединени американски щати, „ място на стопанска активност “ по силата на член 5, алинея 1 от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага ще е в Съединени американски щати, а при сървър в Република България ще е в тази страна. За да се приложи горното сървърът следва да е личен или нает и да се оперира от задграничното юридическо лице на територията на съответната страна: Съединени американски щати или Република България.
Има и изключения. Когато сървърът е на територията на Република България и не се прави продажба на артикули от електронния магазин, няма да е належащо да се дефинира „ мястото на стопанска активност “, защото ще е налице активност от предварителен или помощен темперамент. В този случай задграничното юридическо лице ще се полза с налог върху облагата единствено в Съединени американски щати. Пример за такава активност е рекламата на стоки/услуги от сървър физически ситуиран на територията на Република България.
Друго изключение, при което няма да възникне „ място на стопанска активност “ в Република България, е когато задграничното юридическо лице има хостинг /съхраняване на непозната информация/ на сървър от снабдител на интернет услуги и в контракта с доставчика не е планувано съответното му местонахождение. В този случай „ място на стопанска активност “ няма да е в Република България, тъй като задграничното юридическо лице не има физическо място на активност в тази страна.
Следва да се посочи, че доставчикът на интернет услугата не е представител /агент/ на задграничното юридическо лице, като в тази ситуация по член 5, алинея 5 от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага със Съединени американски щати, „ мястото на стопанска активност “ няма да е още веднъж в Република България.
Съобразно член 5, алинея 5 писмен знак „ б “ от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага със Съединени американски щати „ мястото на стопанска активност “ ще е в Република България, когато едно лице работи в същата страна от името на сдружение в Съединени американски щати. За да е налице „ място на стопанска активност “ в Република България Споразумения за избягване на двойно данъчно облага слага няколко спомагателни условия към това лице.
Лицето, което съставлява в Република България задграничното юридическо лице, няма правото да подписва контракти от негово име. Чуждестранното юридическо лице следва и всекидневно да поддържа в Република България ресурси от артикули, принадлежащи на сдружението от Съединени американски щати, от които това лице постоянно извършва поръчки или прави доставки и спомагателните действия, осъществявани в Република България, които са съдействали за реализирането на продажбата на такива артикули.
За да е изпълнен фактическия състав на член 5, алинея 5, писмен знак „ б “ от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага със Съединени американски щати и „ мястото на стопанска активност “ да е в Република България, следва да са налице следните предпоставки:
- упълномощаване от задграничното юридическо лице на локално за България физическо или юридическо лице1, т.е. последните работят единствено като директни представители. Отговор на въпроса кое е „ локално лице “, може да намерим в член 4 от Споразумения за избягване на двойно данъчно облага със Съединени американски щати. Местно лице на едната договаряща страна значи всяко лице, което според законодателството на тази страна предстои на данъчно облагане в нея заради своето местопребиваване, местожителство, поданство, място на ръководство, място на основаване или всеки различен аршин от сходно естество, а също включва тази страна, всяко нейно политическо поделение или орган на локална власт;
- упълномощеното локално лице няма право да подписва контракти от името на задграничното юридическо лице;
- задграничното юридическо лице подържа артикули на територията на Република България, с които локалното лице от същата страна постоянно извършва поръчки или прави доставки от името на предприятието и спомагателните действия, осъществявани в тази страна от името на предприятието, са съдействали за реализирането на продажбата на такива артикули.
Пример за горното е, когато физическо лице, локално на Република България, внася артикули поръчани, посредством електронен магазин със сървър в Съединени американски щати и ги складира на своя непрекъснат адрес, от които ги изпраща на крайния покупател.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР