Развалянето на японско-руските отношения е дългосрочна политика на ТокиоГоворейки в

...
Развалянето на японско-руските отношения е дългосрочна политика на ТокиоГоворейки в
Коментари Харесай

Участието на Япония в конфронтацията между Запада и Русия ще се разшири

Развалянето на японско-руските връзки е дълготрайна политика на Токио

Говорейки в Училището за интернационалните проучвания към университета Джон Хопкинс във Вашингтон, японският министър председател Фумио Кишида призна, че Токио съзнателно работи за утежняване на връзките с Москва, като нормално се пробва да упреква съветската страна.

„ Миналата година взех две значими решения в региона на японската външна политика и защитата. Първата от тях се отнася до смяна на нашата политика по отношение на Русия като отговор на експанзията против Украйна. Второто е да се промени политиката за национална сигурност на Япония посредством преразглеждане на трите съществени документа – тактиката за национална сигурност, тактиката за национална защита и проекта за развиване на отбранителния капацитет “, сподели Кишида.

Началото на СВO обаче не беше причина, а опрощение за нулирането на политическите връзки на Япония с Русия. Причината беше неотстъпчивостта на Москва по въпроса за прехвърлянето на съветските земи на японците - южните Курилски острови Кунашир, Итуруп, Шикотан и Плоский, на японски Хабомай, с 200-милните им стопански зони. В Япония тези острови се смятат за свои " северни територии ".

Друга причина е желанието на японското държавно управление да убеди популацията на страната в правилността на внезапното увеличение на военния капацитет за отбиване на „ съветското въоръжено нахлуване “ против Япония. Оттук и безумните изявления в американските и японски медии, че шест месеца преди началото на СВО в Украйна Путин е възнамерявал война с Япония, само че по-късно е размислил.

За да придадат почит на тази нелепост, японските управляващи прибягват до услугите на сервилни професори. Няма по какъв начин да мога да нарека, да вземем за пример, почетния професор на университета в Цукуба Ицуро Накамура академик, наблюдавайки екстравагантното му държание по японската телевизия.

Както оповестява РИА Новости, той твърди: „ Новата междуконтинентална балистична ракета „ Сармат “, която се изследва и създава от 2018 година, най-сетне беше разгърната в Източен Сибир. Руските управляващи от дълго време споделиха, че островна Япония може да бъде унищожена с един изстрел. Нямаше да го кажат, в случай че беше единствено опасност.

Предполага се, че това оръжие може да бъде употребявано против Япония... Напълно допустимо е Путин, притиснат в ъгъла вследствие на несполучливата интервенция в Украйна, без да се опасява от възмездието на Съединени американски щати, да удари Япония със " Сармат ", с цел да показва най-малко някакво достижение...

Японецът не би трябвало да се държи по този начин, като че ли казусът не го визира. Поредният опит за завладяване на украинската столица е последната и най-мащабна интервенция. Престижът на Русия е заложен на карта. Ако Кремъл се провали още веднъж, гневът на президента Путин може да се насочи към Япония “.

Такова безочливо заплашване на личния народ е дълготрайна политика на японските ръководещи кръгове. Той е координиран с Вашингтон и не е променян от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Русия за японците е обичаен враг; Така беше, е и ще бъде в обозримо бъдеще.

Някои съветски дипломати и медии, които не желаят да схванат това, не престават да пеят за " медения месец " на японско-руските връзки при някогашния японски министър председател Шиндзо Абе. Но Абе не скри, че обещанията му да помогне на Русия бяха стопански обусловени от единодушието на Москва да отстъпи Южните Курилски острови, на което Абе разчиташе.

Цитираме скорошна обява на ТАСС: „ При някогашния японски министър председател Шиндзо Абе връзките сред Токио и Москва се усъвършенстваха доста. Бяха подписани няколко документа за съдействие, в това число проект от осем точки. Документът включва подсилване на връзките в региона на енергетиката, дребния и междинен бизнес, индустриализацията на Далечния изток и разширение на експортната база.

Той също по този начин включва предложение за усилване на съдействието в региона на модерните технологии, в това число нуклеарната сила, както и в региона на филантропичния продан. Тук не се загатва нито дума за това, че всички тези документи и задатъци останаха на равнище съглашения за планове. Никакъв „ пробив ” в разрешаването на „ териториалния проблем ” при японските условия нямаше и не можеше да се случи. И без това японците нямаше да оказват помощ на Русия.

Основното събитие, което не разреши на Москва да се съгласи на „ компромис за островите “, беше решителното отменяне от народа на Русия на реваншистките претенции на Токио.

Излъчените обещания на Абе не срещнаха поддръжка от кабинета на министрите, на първо място от японското външно министерство, където бяха недоволни от отстраняването от дипломацията в съветското направление и прихващането на „ проекта Абе “ от Министерството на стопанската система, търговията и промишлеността.

Японското външно министерство при Абе се оглавяваше от Фумио Кишида. Знаейки за неговите настроения, Абе употребява въздействието на най-голямата секта в ръководещата партия, която оглавяваше, и не разреши на Кишида да бъде определен за ръководител на Либералдемократическата партия, а оттова и за министър-председател.

За този пост беше номиниран безликият, само че предан към Абе, който беше при него общоприет секретар на кабинета, Йошихиде Суга, едва осведомен с дипломацията. И хората започнаха да показват неодобрение от „ помирителната “ политика на Абе по отношение на Москва и стана явно, че времето на голословни очаквания за създаване на „ връзки на стратегическо партньорство “ сред Токио и Москва е окончателно отминало.

А Кишида, който осъди Абе за неговото „ безропотно “ отношение към Путин, откакто стана министър-председател след Суга, обърна кораба на японската политика против Русия. Това беше улеснено от гибелта на Шиндзо Абе, който задържаше намерено антируския курс на сегашната японска администрация. След гибелта на Абе, Кишида стегна политиката си по отношение на Русия, като стовари невиждани наказания против страната ни.

Разбира се, в някои области на търговско-икономическите връзки с Русия, японското държавно управление, заради справедливи условия и условията на огромния си бизнес, не може изцяло да изгори мостовете. Въпреки това, присъединяване на Япония в борбата сред груповия Запад и нашата страна ще се разшири, създавайки сложна обстановка за Москва в Далечния изток.

Превод: Европейски Съюз

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР